Peștera lui Epuran

Aflata in apropierea localitatii Jupanesti, comuna Ciresu, la 30 de km de Drobeta Turnu Severin, Pestera lui Epuran este situata la o altitudine de 425 m.

Descoperirea acestei pesteri se inscrie printre cele mai interesante realizari speologice ale ultimului sfert de secol XX.

Are 3 km lungime si galerii suprapuse pe doua etaje, cu numeroase sali si ramificatii, precum Sala Cavourilor, Galeria cu bazine, Stramtoarea Sperantei, Sala dintre Stramtori, Sala Blocurilor uriase, Sala Prabusirilor, Catacomba Inamolita, Galeria Placilor de Namol, Feeria Apelor etc.

Se remarca Sala Ursilor (60 mp), bogata in schelete de urs, cristalizate in calcit, pe planseu, si Galeria Comorilor, care reveleaza o deosebita varietate si frumusete de siluete concretionare.

Turistii care vor sa o exploreze au nevoie de echipament special si pregatire tehnica, fiind pasaje solicitante, care necesita practicarea alpinismului.

Asemanatoare cu Pestera Topolnitei, Pestera lui Epuran prezinta o mare valoare stiintifica, motiv pentru care a fost declarata monument al naturii.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.