Pestera Topolnita

Pestera Topolnita se afla situata in centrul judetului Mehedinti, doar la cativa kilometri distanta de comuna Ciresu.

Pestera Topolnita este una dintre cele mai lungi din tara, avand o dimensiune de 24,5 kilometri. Odata ajunsi aici nu aveti cum sa nu va bucurati de frumusetea peisajului, dar si de interiorul miraculos al pesterii.

Pestera Topolnita are patru nivele, putand fi accesata prin cinci intrari. Frumusetea interioara a acesteia este dezvaluita din forma si structura speleotermelor.Pestera Topolnita

Potrivit speologilor, in interiorul pesterii Topolnita putem admira galeria “Emil Racovita”, aceasta fiind considerata cea mai frumoasa din tara, din totalitatea pesterilor existente in Romania. Tot speologii sunt cei care considera ca in prezent aceasta comunica cu pestera Epuran, situata in apropiere.

In interiorul acesteia se gaseste o apa curgatoare. Drept urmare, fauna este si ea destul de variata, specifica acestor tipuri de formatiuni carstice. Colonia de lilieci existenta aici este si ea destul de mare.

Tot interiorul ne cucereste cu dimensiunea si formele speleotermelor, dar si cu structura cavernamentului.

Pestera Topolnita este amplasata de natura intr-un cadru natural unic, in mijlocul padurilor de foioase si conifere.

Bine de stiut:

In prezent Pestera Topolnita nu intra in circuitul turistic, cei ce doresc sa o viziteze o pot face doar dupa obtinerea aprobarii din partea Academiei Romane.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.