Rezervaţia Biosferei Delta Dunării Sulina

​Rezervația Biosferei Delta Dunării este una dintre cele mai valoroase arii naturale protejate din România și din lume, recunoscută pentru biodiversitatea sa unică și peisajele sale spectaculoase. Situată în sud-estul României, în județul Tulcea, Delta Dunării se întinde pe o suprafață de aproximativ 5.800 km², reprezentând 2,5% din teritoriul național.

Delta Dunării este formată la vărsarea fluviului Dunărea în Marea Neagră, având un aspect triunghiular, delimitat de cele trei brațe principale: Chilia, Sulina și Sfântu Gheorghe. Aceasta cuprinde o diversitate de habitate, inclusiv lacuri, canale, mlaștini, păduri și dune de nisip. În total, în Delta Dunării au fost identificate 30 de tipuri de ecosisteme, dintre care 23 sunt naturale și 7 antropice .​

În 1990, Delta Dunării a fost declarată rezervație a biosferei și inclusă în rețeaua internațională a rezervațiilor biosferei în cadrul Programului „Omul și Biosfera” (MAB) al UNESCO. De asemenea, în 1991, a fost recunoscută ca zonă umedă de importanță internațională conform Convenției RAMSAR, iar în 1990 a fost inclusă în Lista Patrimoniului Mondial Cultural și Natural .​

Conform literaturii de specialitate (Gâştescu, 1989), Delta Dunării reprezintă teritoriul cuprins între prima bifurcaţie a Dunării (Ceatalul Chiliei), mărginit la est de litoralul Mării Negre, la nord de braţul Chilia şi la sud de complexul lacustru Razim Sinoie.

Delta Dunării propriu-zisă este cea mai mare componentă a rezervaţiei şi are o suprafaţă totală de circa 4.178 kmp, din care cea mai mare parte se găseşte pe teritoriul României, adică 3.510 kmp, reprezentând circa 82%, restul fiind situată pe partea stângă a braţului Chilia, inclusiv delta secundară a acestuia, în Ucraina.

Ţinând cont de geneză, hipsometrie, relaţiile hidrice dintre braţele Dunării şi zonele interioare, diferenţierile climatice şi variaţia peisagistică, în Delta Dunării se pot distinge două mari sectoare – delta fluviatilă şi delta fluvio-maritimă.

  • Unica deltă din lume, declarată rezervaţie a biosferei
  • An de constituire: 1990
  • Suprafaţa 580000 ha – 2,5 % din suprafaţa României ( Locul 22 între deltele lumii şi locul 3 în Europa, după Volga şi Kuban)
  • Una dintre cele mai mari zone umede din lume – ca habitat al păsărilor de apă
  • Cea mai întinsă zonă compactă de stufărişuri de pe planetă
  • Un muzeu viu al biodiversităţii, 30 tipuri de ecosisteme
  • O bancă de gene naturală, de valoare inestimabilă pentru patrimoniul natural universal

Valoarea universală a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a fost recunoscută prin includerea acesteia în reţeaua internaţională a rezervaţiilor biosferei (1990), în cadrul Programului “OMUL ŞI BIOSFERA”(MAB) lansat de UNESCO.

Rezervaţia Biosferei Delta Dunării a fost recunoscută în septembrie 1991, ca Zonă umedă de importanţă internaţională, mai ales ca habitat al păsărilor de apă- Convenţia RAMSAR

Valoarea de patrimoniu natural universal a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a fost recunoscută prin includerea acesteia în Lista Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural, în decembrie 1990.

Valoarea patrimoniului natural şi eficienţa planului de management ecologic aplicat în teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării au fost recunoscute prin acordarea în anul 2000 a Diplomei Europene pentru arii protejate (reînnoită în 2005 şi 2010).

Includerea RBDD împreună cu Rezervaţia Biosferei Dunărea din Ucraina în reţeaua internaţională a rezervaţiilor biosferei transfrontieră România – Ucraina 1999

Galerie foto

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.