Pestera Grota Haiducilor

Pestera Hotilor sau Grota Haiducilor reprezinta o atractie turistica importanta, situat a chiar pe muntele Hotilor, de langa statiunea Baile Herculane.

Pestera Hotilor nu se afla la o altitudine prea ridicata, fiind asezata cam la mijlocul inaltimii muntoase. Pestera nu are dimensiuni impresionante, numarandu-se printre cele mai mici din tara.

Cu toate acestea, Pestera Hotilor gazduieste stalagmite destul de frumos asezate si orientate. La intrare in Pestera pasim intr-un coridor care se largeste treptat, creand o sala destul de mare.

Ceea ce este interesant in cadrul Pesterii Hotilor este ca aici putem observa numeroase urme de vietuire ce dateaza din epoca Paleoliticului si Neoliticului, dar si din epoca fierului, bronzului sau din perioada daco-romana.

Cercetatorii sunt de parere ca aceasta pestera a fost locuita in aceasta perioada de catre cei care au trait in Paleolitic sau Mezolitic. Concluzia lor a fost trasa tinand cont de constructiile de care mai putem aminti si astazi, cunoscute sub numele de „Thermae Herculi ad Mediam”.

Pestera Hotilor a fost printre primele pesteri vizitate de turisti. Pe peretii sai putem observa o semnatura ce dateaza din anul 1820.

Dimensiunea pesterii nu este una impresionanta, avand o lungime de 143 metri, clasandu-se printre cele de dimensiuni mici spre medii. Iluminatul in pestera se face in mod natural intrucat aceasta are trei iesiri catre exterior. Galeria cu Gururi care este cea mai intunecoasa.

In interiorul sau putem observa o colonie de lilieci. In interiorul sau au fost gasite urme de Ursus spelaeus, dar si diferite unelte de cuartit ce dateaza din paleolitic.

In prezent intrarea in Pestera Hotilor este libera, aceasta nefiind ocrotita.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.