Peștera Cetatea Rădesei

Peștera Cetatea Rădesei este o străpungere hidrologică accesibilă, cu o lungime de peste 260 m.

Intrarea în peșteră se face de pe malul stâng. Are un portal monumental înalt de 15 m, dupa care se ajunge în Sala Mare luminată prin 4 hornuri.

Întreaga podea este acoperită de blocurilor mari de stâncă, printre care se strecoară apele cu un vuiet asurzitor formând repezișuri și cascade care trebuiesc trecute. Urmează o zonă îngustă și lipsită de lumină până ajungem în zona de sub Fereastra I, un alt aven care perforează pachetul de calcar.

Urmează un canion strâmt, lipsit de lumină, cu marmite turbionare tipice de eroziune dupa care se aunge la eșirea în Poiana Rădesei. Traseul parcurs în subteran are 260 m și o denivelare de 36 m. Nu are formațiuni carstice spectaculoase, dar peștera are un important potențial turistic.

În peșteră nu au fost făcute săpături arheologice sistematice, dar locul poate oferi surprize. Peștera are un grad de dificultate mediu și nu este recomandată pe timp ploios. Necesită surse de iluminat.

Peștera Cetatea Rădesei este unică în România, datorită hornurilor care râzbat tavanul peșterii, până la suprafață și prin care se strecoară apa ce umple golul cu vuietul ei. Peștera Rădesei este situată în Parcul Natural Apuseni, partea nordică a platoului carstic Padiș în Munții Bihorului, în amonte de Cheile Someşului Cald.

Cetăţile Rădesei este de fapt o peşteră cu două intrări – sau un tunel natural prin munte de pe o parte pe cealalta. Te bucuri de săli de mari dimensiuni şi hornuri ce răzbat în tavanul peşterii până la suprafaţă. Peştera cuprinde spaţii subterane neverosimil de mari în comparaţie cu forţa pârâului care a sculptat-o.

Traseul parcurs în subteran are 260 m și o denivelare de 36 m. Deși nu are formațiuni peștera este frumoasă cu stânci ce au forme interesante, galerii gigantice și un pârâiaș ce devine periculos la ape mari.

În perioadele cu ploi puternice este interzisă vizitarea deoarece micul pârâiaș se transforma într-un șuvoi de apă care mătură tot ce întâlnește în cale.

După parcurgerea Peșterii Cetățile Rădesei poți continua prin Cheile Someșului Cald. De unde am parcat mașina până la intrarea în peștera am făcut aproximativ 40 de minute pe jos.

Se poate înainta cu mașină cu garda înaltă până la începutul traseului dar noi nu recomandăm.

ATENŢIE! La acest obiectiv turistic se ajunge doar pe jos. Dacă vrei să îţi setezi gps-ul ca să te ducă cel mai aproape de traseu cu maşina, în condiţii de drum bun, apasă pe bulina roşie. Nu există loc de parcare la indicaţia dată. 

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.