Mănăstirea Piatra Fântânele

Mănăstirea Piatra Fântânele este o mănăstire din România situată în comuna Piatra Fântânele, județul Bistrița-Năsăud.

Mănăstirea este situată în Pasul Tihuța, locul în care Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a înălțat în 2010 o cruce de 31 de metri, cea mai înaltă din țară, pentru care s-au cheltuit aproximativ 300.000 euro. Crucea are o înălțime de 31 de metri, dintre care 25 metri structura metalică și șase metri platforma de beton.

Ea este vizibilă și pe timpul nopții, datorită sistemului de iluminat cu leduri.

Manastirea Piatra Fantanele isi are inceputurile undeva in anul 1928, cand pe aceste locuri paseste Parintele Ierodiaconul Vasile Luncan. Parintele ridica un mic paraclis de rugaciune, care mai apoi este inchis, in vremuri tulburi.

Abia in anul 1994, locul prinde din nou viata, din purtarea de grija a IPS Bartolomeu Anania. Manastirea Piatra Fantanele tine loc si de parohia credinciosilor din sat.

Hramul manastiri este „Nasterea Maicii Domnului”. Viata de obste este formata din 20 de maicute, recunoscute pentru harnicia lor, conduse de Maica Stareta Panfilia, de la Manastirea Varatec. De asemenea, manastirea detine si un atelier de pictura. In 2000 la Manastirea Piatra Fantanele vine un preot duhovnic, protosinghelul Gavriil Hort, de la Manastirea Nicula.

In prezent, anual pe data de 8 septembrie la Manastirea Piatra Fantanele se aduca credinciosi pentru a lua parte la sluja hramului. Daca va printe noapte in aceasta zona nu ezitati sa cereti cezare maicutelor – manastirea are in dotare 20 locuri de cazare.

Manastirea se afla in Pasul Tihuta la aproximativ 200 m de sosea, la granita dintre Ardeal si Moldova. Drumul de acces este E58 Bistrita, spre Vatra Dornei, pana in Pasul Tihuta.

You may also like...

3 Responses

  1. Maria spune:

    Vreau un numar de telefon de la croitorie Multumim !

  2. Maria spune:

    Nr.dr la Croitorie!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.