Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma

Bazilica Santa Maria Maggiore, cunoscută și sub numele de Biserica Sfânta Maria Mare, este una dintre cele mai vechi și mai importante biserici romane din Roma, Italia. Ea este una dintre cele patru bazilici mari din Roma și este dedicată Fecioarei Maria.

Construcția inițială a bisericii a început în anul 432, în timpul pontificatului Papei Sixtus al III-lea, și a fost finalizată în 440. Însă, de-a lungul secolelor, au fost adăugate și alte renovări și extinderi. Bazilica este cunoscută pentru arhitectura sa impresionantă, cu un amestec de stiluri, inclusiv bizantin, roman și baroc.

Interiorul bisericii este bogat decorat cu mozaicuri magnifice, picturi, sculpturi și alte opere de artă valoroase. Unul dintre cele mai cunoscute și mai remarcabile elemente este mozaicul „Fecioara Maria cu Pruncul”, care se află deasupra altarului principal. Acest mozaic din secolul al XIII-lea prezintă scene din viața și minunile Fecioarei Maria.

Bazilica Santa Maria Maggiore este de asemenea cunoscută pentru faptul că găzduiește relicvele pruncului Isus, cunoscute sub numele de „Lăcrimile Fecioarei Maria”. Aceste relicve sunt adăpostite într-un altar special, care este o destinație de pelerinaj importantă pentru credincioși.

Bazilica este, de asemenea, renumită pentru frumusețea sa arhitecturală, inclusiv pentru fațada sa impresionantă, clopotnița sa înaltă și cupola sa mare.

Este unul dintre cele mai vizitate locuri de cult și puncte turistice din Roma, și continuă să fie un simbol important al spiritualității și tradiției creștine.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.