Manastirea Cozia

Manastirea Cozia, care strajuieste de peste sase secole Valea Oltului, se afla pe drumul national Ramnicu Valcea – Sibiu, la 22 de kilometric de Ramnicu Valcea si la 75 de kilometri de Sibiu, pe malul drept al Oltului.

DCIM100MEDIADJI_0200.JPG

Aceasta a fost construita intre anii 1387-1391, de catre domnitorul Mircea cel Batran, la indemnul Sfantului Cuvios Nicodim de la Tismana, care era „sfetnicul lui Mircea intru cele dumnezeiesti”. Biserica mare, inchinata Sfintei Treimi, a fost sfintita in ziua de 18 mai 1388.

In apropierea Manastirii Cozia se afla si alte sfinte locasuri monahale, precum:

  • Schitul Ostrov , construit intre anii 1520-1521, de catre Sfantul Neagoe Basarab si Despina Doamna;
  • Schitul Sfantul Ioan de sub Piatra, numit si „Cozia Veche”, construit in anul 1602;
  • Manastirea Turnu, construita in anul 1676, de catre mitropolitului Varlaam, fost egumen al Coziei;
  • Manastirea Stanisoara, construita in anul 1747;
  • Manastirea Cornetu, un vechi schit, construit in anul 1666.

Manastirea Cozia a fost construita intre anii 1387-1388, de catre Mircea cel Batran, la indemnul Sfantului Cuvios Nicodim de la Tismana, care era „sfetnicul lui Mircea intru cele dumnezeiesti”. Biserica mare, inchinata Sfintei Treimi, a fost sfintita in ziua de 18 mai 1388.

Legendele fac de multe ori deliciul unor locuri, prin adaugarea de mister si curiozitate

Manastirea Cozia este ctitoria lui Mircea cel Batran, si unul dintre cele mai importante lacasuri de cult din Sudul tarii. Din hrisovul voevodului Mircea cel Batran reiese faptul ca manastirea a fost inaugurata la 18 mai 1388. In hrisov gasim scris asa:
„…a binevoit domnia mea sa ridic din temelie o manastire la locul numit Calimanesti pe Olt, care a fost inainte satul boierului domniei mele Nan Udoba.”

In jurul manastirii s-au tesut de-a lungul timpului o seama de legende. Una dintre ele are la baza o poveste bizara ce se refera la faptul ca domnitorul a pus sa se sape pe sub locas un tunel care sa treaca pe sub Oltsi prin care sa scape in caz de primejdie.

Tunelul are capatul pe malul stang al Oltului in Poiana Bivolari. Acest lucuru atesta faptul ca manastirea nu a fost construita doar ca loc de inchinaciune, ci a fost gandita si ca un avanpost de aparare pentru domnitor sau refugiu in momentele de restiriste.

Legenda spune ca o seama de boieri tradatori ar fi planuit asasinarea voievodului si inchinarea Tarii Romanesti sultanului otoman. Astfel intr-o seara cand Mircea se odihnea la manastire, acesti boieri vanduti, au venit cu o ceata de mercenari formata din polonezi si unguri si planuiau sa-l asasineze.

Desi exista o garda ce il proteja pe domnitor, ea era putin numeroasa, astfel incat, nu a facut fata atacului, iar Mircea dandu-si seama ca nu ar mai avea scapare, a folosit acest tunel pe sub Olt fugind din calea vrasmasilorsi astfel salvandu-se pe el si tara.

Astazi, cei care au cautat tunelul inca nu l-au gasit, dar preotii fac referire la legenda care spune ca tunelul ar pleca din strana dreaptă a bisericii. Deci dupa cum stim, cum nu iese fum fara foc, legenda, ramane altauri de multe alte legende legate de Cozia, sa-si consume misterul.
De remarcat si faptul ca acum, manastirea este locul ce adaposteste mormantul voievodului, si este unul dintre punctele de atractie turistica al zonei.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.