Bolnita Cozia

Bolnita Cozia a fost ctitorita de Radu Paisie in prima jumatate a secolului al XVI-lea, cu hramul Sfintii Apostoli. Radu Paisie a fost unul din fiii lui Radu cel Mare (15 septembrie 1495 – aprilie 1508).

Date despre ctitorul acestui monument si cum a ajuns el domnitor avem de la cronicarul de origine valaha, ruda cu Radu Paisie, Nicolae Olahus, ale carui relatari sunt scrise intre anii 1534-1535. Numele sau de botez a fost Petru. La varsta adolescentei s-a casatorit cu Stana, cu care a avut o fata, pe Zamfira. Dupa moartea sotiei s-a calugarit la Manastirea Argesului primind numele de Paisie.

Pentru ca Petru era, conform documentelor de cancelarie, fiul natural al lui Radu cel Mare, acesta isi manifesta pretentiile la domnie inca din 1 septembrie 1534, cand, cu ajutorul unei armate turcesti, incearca sa il inlocuiasca pe Vintila. Reuseste pentru putina vreme, caci boierii fideli lui Vintila il prind si il izgonesc. Astfel, se pare ca a ajuns egumen la Arges sub numele de Paisie. Aici l-au gasit boierii in 1535 cand l-au ales domn.

Dupa moartea acestuia, Radu Paisie reocupa scaunul domniei cu ajutorul turcilor. Radu Paisie a fost un bun crestin. A dat multe ajutoare la Muntele Athos manastirilor: Xenoton, Simopetra etc. In tara Romaneasca a avut frumoase realizari cu caracter religios.

Bolnitele manastiresti erau spitale, infirmerii si azile pentru batranii si bolnavii din manastiri si din imprejurimi. Aici, cei cu cunostinte medicale asigurau ingrijirea trupeasca, iar biserica oferea tamaduire si mangaiere sufleteasca.

In trecut, bolnita era cuprinsa in incinta manastirii. Spargandu-se zidurile imprejmuitoare pentru a se construi actualul drum national ce strabate Valea Oltului, Bolnita Manastirii Cozia a ramas separata pe muchea dealului care se ridica spre apus.

Ctitorul Bisericutei si al vechilor cladiri este Radu Paisie (1535-1545), fiul lui Radu cel Mare, numit si Radu sau Petru de la Arges, fost egumen al Manastirii Arges. Cei care au sustinut ideea ca Bolnita de la Manastirea Cozia este ctitorita de Petru Cercel si nu de Petru zis „Radu Paisie”, au fost siliti sa admita un alt an al zidirii bolnitei decat cel real.

Bolnita Cozia a adapostit obstea Manastirii Cozia de la anul 1880 pana in 1920, perioada in care manastirea a fost folosita in alte scopuri. Mai intai a fost penitenciar, „Azilul Doamna Elena”, apoi, in anul 1917 a devenit lagar de prizonieri si spital, iar biserica mare grajd pentru caii inamicilor ocupanti.

In prezent in Biserica Bolnitei se oficiaza numai Sfanta Liturghie in ziua hramului (29 iunie) si slujbe ocazionale, de inmormantare.

Manastirea si Bolnita Cozia se afla pe intens circulatul Drum National ce leaga Ramnicu-Valcea de Sibiu, la 3 kilometri nord de Statiunea balneo-climaterica Calimanesti-Caciulata. Ansamblul manastiresc de la Cozia, cu hramul „Sfanta Treime”, este situat pe malul drept al Oltului, la circa 20 de kilometri nord de Ramnicu-Valcea si la circa 75 de kilometri de Sibiu.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.