Mănăstirea Răducanu

Mănăstirea Raducanu – Buna Vestire, numită ulterior şi „Biserica Buna Vestire” sau „Răducanu”, a fost construită de marele logofăt Ion Buhuş şi un târgoveţ bogat, Pavăl, la sfârşitul secolului al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea, în oraşul Tg. Ocna.

Biserica Răducanu este un monument reprezentativ pentru barocul târziu moldovenesc. Din cele doua clopote ale bisericii, cel mare, turnat în Sfântul Munte Athos, cu o inscripţie în limba greacă – din 10 noiembrie 1810 – este expus in fata bisericii.

În exterior, lângă peretele sud-estic al bisericii, se gaseşte mormântul marelui om politic şi scriitor, Costache Negri – 1812-1876. Biserica Răducanu este singura biserică din Romania cu text francez în pisanie.

Biserica a trecut şi printr-o perioadă mai dificilă aceasta fiind devastată de către atacurile turcilor în 1821, însă a fost repictată şi refăcută în 1830 odată cu catapeteasma. Sunt păstrate părţi din vechea incintă a bisericii, un zid de 5.20 metri prevăzut cu porţi de stejar, câteva construcţii anexe şi un turn cu gang boltit.

Radu Racovita se considera ctitorul acestei biserici, dupa cum glasuieste pisania care se afla deasupra usii de la intrarea in pridvor: „Veleat 7271. Mult preadulcelui Hristos, robul sau cel credincios. Lumina dar acea cereasca prin ruga ta sa mosteneasca. Radu Racovita vel logofat, cu a lui sotie, ctitori sunt cu fiica lor Ilinca, la aceasta biserica preasfanta. P.V. mai 20. Apre avoir regle les fortunes publiques ges j’ai donne des lecons aux plus grands politiques.”

Este singura biserica din tara cu text francez in pisanie, dovada ca marele logofat Radu Racovita era un boier cult pentru vremea sa si bun cunoscator al treburilor politice. Acest text francez se potriveste uimitor si cu destinul omului politic Costache Negri, care si-a gasit odihna de veci la cativa pasi de intarea in biserica.

Din anul 1998, sub ingrijirea preotului paroh Vasile Pantiru, s-a refacut exteriorul bisericii – fatada si acoperisul – si se vor demara lucrarile de restaurare in interior, inclusiv pictarea bisericii.

Biserica Raducanu este un monument reprezentativ pentru barocul tarziu moldovenesc. Biserica este ridicata pe un plan triconic, avand un turn-clopotinita pe pridvorul vestic.

In exterior, langa peretele sud-estic al bisericii, se gaseste mormantul marelui om politic si scriitor, Costache Negri – 1812-1876. Doamna Elena Cuza si Baligot de Beyne au adaugat mormantului o modesta stela funerara cu inscriptia: „Vaduva lui Voda Cuza cu iubitii sai fii la C. Negri. Durere eterna spre pomenire, 11 octombrie 1877”. Pe spate, in franceza, omagiul lui Baligot de Beyne: „A C. Negri.”

Biserica Raducanu poseda si un bogat fond de carte veche. O parte din acest fond a fost preluat inca de pe la sfarsitul veacului al XIX-lea de Biblioteca Academiei. Astazi, Biserica Raducanu mai pastreaza din impresionantul fond de carte veche de odinioar un numar de 53 carti vechi, din care 38 carti romanesti si 15 grecesti.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.