Cheile Sohodolului

Cheile Sohodolului reprezinta unul dintre cele mai impresionante peisaje carstice din Romania, peisaj intins pe aproximativ 12 kilometri in interiorul Muntilor Vâlcan, intre localitatea Runcu si Poiana Contului.

Sunt cunoscute si pentru faptul ca aici s-au filmat numeroase scene din filmul Trandafirul Galben, avandu-l in centrul actiunii pe ineditul personaj Margelatu.

Astăzi cheile sunt strabatute de drumul judetean care face legatura, peste munte, cu zona Valea de Pesti din bazinul Jiului de Vest. De-a lungul traseului (de preferat pedestru) pot fi admirate in detaliu diverse etape de evolutie ale cheilor, cu pesteri, grote, marmite, tunele prin care se strecoara apa.

 Cheile Sohodolului se află la limita nordică a județului Gorj cu județul Hunedoara, în Munții Vâlcan (o grupare ce aparține lanțului montan Retezat-Godeanu din Carpații Meridionali), în partea nordică a satului Runcu.

  Accesul se face din Drumul National 67D ce leaga municipiul Targu Jiu de orasul Baia de Arama, urmarind indicatoarele din zona. Drumul este bine amenajat pe intinderea cheilor si poate fi parcurs cu masina, cu bicicleta sau cu piciorul.

Peștera de la Cuptor

  Rezervația naturală întinsă pe o suprafață de 350 hectare a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 și reprezintă o zonă de chei săpate în calcare cretacice de apele pârâului Sohodol, cu forme diversificate de relief (doline, canioane, lapiezuri, avene, peșteri, abrupruri stâncoase), cu floră și faună specifică Meridionalilor.

  Zona Vaii Sohodolului este o importantă rezervatie floristica care adăpostește  are o mare bogatie de specii de plante, unele dintre ele fiind rare in flora tarii noastre.

Peștera de la nară

S-a constatat ca pe o suprafata relativ mica de circa 150.000-200.000 mp se afla 345 specii de plante vasculare care apartin unui numar de 71 familii. Numarul mare de plante vasculare pe un teritoriu atat de restrans se explica atat prin conditiile geomorfologice cat si prin conditiile pedoclimatice.

  Formatiunile cele mai interesante sunt cele sapate de apa sau vant in calcar: NarileCuptorulPestera Garla VaciiInelul. Alte obiective care nu trebuie ratate in Cheile Sohodolului sunt Pestera Popii, unde au fost descoperite picturi rupestre cu forme antropomorfe de culoare neagra, aflata la intrarea in chei; Pestera Narii reprezinta un fenomen natural destul de rar, fiind formata din doua galerii cu o lungime de aproximativ 70 de metri fiecare.

  Pentru cei pasionati de speologie, zona ofera multe suprize : pesteri spectaculoase si inedite avene verticale in perimetrul  speologic Valea Sohodolului/Balta.

  Pentru cei care vor sa practice alpinismul, Cheile Sohodolului sunt locul ideal datorita existentei a numeroase trasee speciale pentru acestia. Astfel, anual in perioada 21-23 Septembrie se desfasoara Festivalul de Escalada „Sohodol Climb”.

Chiar la intrarea pe Cheile Sohodolului, turiștii pot vedea un altar închinat lui Dumnezeu, altar pe care ard lumânări printre numeroasele icoane. Aici, este foarte posibil ca, peste o vreme, să fie construiră o bisericuță – sau cel puțin așa spun sătenii.

Altarul a fost amenajat de un bărbat din județul Dolj, care a vrut, în acest fel, să îi mulțumească lui Dumnezeu că s-a vindecat de cancer. A scăpat de cancer și s-a gândit că unul dintre cele mai potrivite moduri de a-i mulțumi lui Dumnezeu, pentru că l-a ajutat în cele mai cumplite momente, este să ridice un altar chiar în mijlocul naturii.

Un doljean inspirat a ales să ridice acest altar la intrarea pe Cheile Sohodolului, pe partea dreapta. Pe marginea drumului se observă o mică biserică (o machetă a unei biserici – n.red.), loc unde ard candele, iar altarul este la o înălțime de 3-4 metri de sol.

Câteva trepte vă vor conduce pașii spre altarul ridicat de doljeanul scăpat de cancer. Potrivit localnicilor, micul altar al credinței, de sus din stânca munților, este un gest de mulțumire adus Divinității.

Turiștii care au venit să își petreacă timpul liber aici, au urcat treptele sper altar și au aprins câte o lumânare.

Va invitam deci, sa descoperiti aceasta minunata zona si sa va relaxati in mijlocul naturii!

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.