Castelul Ghica

Situat în arealul Văii Trotușului, conacul Ghika de la Dofteana face parte din imobilele deținute de familia Ghika, alături de Palatul de la Comănești. Conacul de la Dofteana este construit în stil romantic la sfârşitul secolului al XIX-lea, cu rolul bine definit de castel de vânătoare.

Domeniul în sine era renumit în epocă pentru veritabilele partide de vânătoare şi recoltare de trofee, fauna fiind asigurată de apropierea de muntele Nemira şi de apa Trotuşului.

Castelul are 4 nivele (demisol, parter, etaj și mansardă). Demisolul este construit  din blocuri de piatră,  iar pereții celor două etaje sunt din cărămidă. Pereții exteriori sunt finisați cu plăcuțe ceramice, având aspect de cărămidă roșie, pe care observăm și niște frumoase decorațiuni bine amplasate, ce dau castelului un aer de eleganță.

La parter putem admira două terase acoperite, una dintre ele cu vedere spre lac. Etajul este dotat cu trei balcoane și terase deschise. Ca mai toate castelele, demisolul a fost dotat cu o cramă.

Castelul și parcul din jur fac parte din patrimoniul național de istorie și arhitectură.  În ultimii ani s-au efectuat lucrări de reparații, investiții și conservare. Parcul palatului este înzestrat și cu un lac de 1800 mp. Cu timpul au fost reabilitate aleile, au fost refăcute căile de acces, s-au amplasat băncuțe și coșuri de gunoi, s-au plantat arbuști ornamentali și flori. Încet prinde viață  somptuoasa clădire din marmură și cărămidă roșie.

Palatul Ghika a avut o istorie zbuciumată. Între 1941-1944, aici a fost stabilit Comandamentul armatei germane a Wehrmachtului, după ce au fost întoarse armele împotriva Germaniei fasciste, palatul fiind mai apoi devastat de către armata sovietică.

În 1949 a fost naționalizat împreună cu cele 12.000 ha de pădure, toate trecând în proprietatea statului. Cu timpul, palatul a servit  ca sediu al unor instituții publice, spital TBC, casă de copii, sanatoriu de reumatologie infantilă.

De-a lungul timpului pe lângă devastări din partea armatei germane, sovietice, nici comuniștii nu au plecat cu mâna goala de la palat, iar localnicii nu au ratat nici ei ocazia de a lua câte ceva. Așa toată avuția celor 33 de camere a fost irosită, în prezent clădirea fiind goală.

Din păcate nici după sfârșitul perioadei comuniste castelul nu a avut o soartă mai bună. Din lipsă de moștenitori, primăria Dofteana a trecut castelul și parcul din domeniu public în domeniu privat. În continuare a fost devastat apoi deconectat de la toate utilitățile. Primăria, neavând fonduri pentru întreținere și reabilitare, l-a scos la vânzare.

După mai multe licitații, a fost cumpărat de actualul proprietar, cu tot cu parcul de 3,8 hectare.

Domeniul se află chiar în centrul Dofteanei, la 15 km de Comănești, iar programul de acces este zilnic între orele 9:00 și 18:00, contra unei sume de 6 lei – valoarea biletului de intrare. În ciuda accesului facil, puțină lume îi trece pragul, pentru că e atât de puțin cunoscut încât nu face parte din niciun traseu turistic din zonă.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.