Mănăstirea Codreanu

Constantin Codreanu (71 de ani), fostul manager al companiei de transport Transbus SA, a fost hirotonit preot şi va sluji la impunătoarea Mănăstire Codreanu, de la Oituz, realizată exclusiv din banii obţinuţi din afacerile sale. Constantin Codreanu a absolvit  Teologia, de 15 ani este diacon, iar de curând s-a pensionat din compania pe care o conducea pentru a putea sluji la altar.
Duminică, 20 septembrie 2015, „mulţime de popor” s-a adunat pe Valea Oituzului la sfinţirea Bisericii «Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena şi Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul» a Mănăstirii Codreanu – metoc chiriarhal, cea mai nouă mănăstire de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Slujba de sfinţire a precedat Slujba Sfintei Liturghii, în cadrul căreia a primit darul hirotoniei întru preot însuşi ctitorul mănăstirii diac. Constantin Codreanu.

Lăcaşul de cult de la Oituz a fost ridicat în patru ani şi este considerat unul dintre cele mai impunătoare, care au fost ridicate în ultima perioada în Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului. „Oituzul este o localitate cu rezonanţă aparte în istoria poporului nostru, amintind de luptele ce s-au purtat aici, în care ostaşii românii au stat pavăză în faţa duşmanilor, rostind cu dârzenie cuvintele: «Pe aici nu se trece!».

Astăzi, frumuseţea acestor locuri mioritice atrage permanent numeroşi turişti, care se strâng, an de an, pentru a se bucura de pitorescul zonei, de aerul curat şi liniştea munţilor.

Aşa a apărut aici un mic popas, nod de legătură între Ardeal şi Moldova, unde autocarele se opresc pentru a oferi călătorilor posibilitatea să-şi bucure privirea cu frumuseţile naturii şi să-şi încânte auzul cu armonia creată din împletirea cântului păsărilor, foşnetul frunzelor şi susurul izvoarelor.

În acest cadru natural, cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop Ioachim, d-l Constantin Codreanu, un om cu dragoste faţă de Dumnezeu, a dorit să zidească un sfânt lăcaş de închinare, o oază de spiritualitate pentru pelerini şi pentru toţi cei ce vor dori să caute un loc de reculegere şi rugăciune”, mai notează Arhiepiscopia.
Piatra de temelie a fost pusă de către IPS Arhiepiscop Ioachim, în ziua de 23 septembrie 2010. Biserica a fost ridicată din cărămidă şi structură de beton armat, în plan trilobat, cu turlă centrală şi două turle pe pronaos.

A fost acoperită cu tablă de cupru, în alternanţă cu tablă aurită. La interior, s-a montat catapeteasma din lemn de stejar, a fost introdusă încălzirea sub pardoseala de marmură şi a fost confecţionat mobilierul, a fost placată cu marmură Sfânta Masă.

În altar şi naos a fost realizată o frumoasă pictură bizantină, urmând să fie pictat şi pronaosul.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.