Mănăstirea Cheile Turzii

În zona Cheilor Turzii, în secolul al XVI-lea este atestată o mănăstire cunoscută ca și mănăstirea de pe muntele Petrindului.

La această mănăstire este adus în anul 1601 capul lui Mihai Viteazul (1595-1601), unde se oficiază o primă slujbă de prohodire. În secolul al XVIII-lea în cadrul mănăstirii funcționează o școală unde călugării asigurau școlarizarea copiilor din satele învecinate.

Această școală a asigurat practic supraviețuirea mănăstirii în epoca în care Transilvania era ocupată de armata imperială/austriacă comandată de generalul Buccow.

În timpul revoluției de la 1848 mănăstirea a fost distrusă, refăcută în anul 1933, pentru ca în timpul celui de al doilea război mondial, să fie din nou distrusă.  Din anul 1997, în zona în care a existat fosta vatră monahală, a fost ridicată mănăstirea cu hramul Schimbarea la față.

Mănăstirea Cheile Turzii (Mănăstire Nouă a Petridului sau Mănăstirea Schimbarea la Față) este un lăcaș de cult ortodox de călugări.

Noua Mănăstire a Petridului a fost construită între anii 1998 – 2000 și este situată la 3,5 km de Vechea Mănăstire a Petridului (datată încă din secolul XIII), distrusă după cel de al doilea război mondial. Aceasta a aparținut succesiv, în cursul istoriei, la 3 confesiuni religioase: romano-catolică (la început), ortodoxă (în perioada intermediară) și greco-catolică (la sfârșit).

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.