Rezervatia naturala Cheile Turzii

Datorita importantei stiintifice si a frumusetilor salbatice, Cheile Turzii au dobandit, la nivel national, inca din 1938, statutul de rezervatie naturala, mai apoi fiind inclusa in listele U.N.E.S.C.O. printre cele mai de seama monumente ale naturii.

In Cheile Turzii exista app. 1.000 de specii floristice, specii vegetale printre care si plante rare calcofile, unele endemice, cum sunt: usturoiul salbatic ( denumit popular Ceapa Ciorii din Cheie), Jugastul, Scorusul, Piciorul Cocosului, Garofita alba, odoleanul, omagul, stanjenelul violaceu, vulturica, etc.

Sunt prezente 67 de specii de pasari, specii de pesti, batracieni, vulpea, nevastuica, jderul de piatra, mistreti, iepuri, nevastuica, caprioare etc.
Rezervatia naturala Cheile Turzii prezinta o larga varietate a formelor de relief carstic, intre cele mai cunoscute pesteri, atat in bibliografia de specialitate, cat si in randul turistilor se numara: Cetateaua Mare, Cetateaua Mica, Pestera Feciorilor, Pestera Hornarilor, Pestera Morarilor, Pestera Calastur, Pestera lui Anton.

Pe langa aceste numeroase grote de eroziune de la marginea vaii paraului Hasdate, peisajul se completeaza cu grohotisuri, colturi stancoase, treceri de la poteci line la pereti abrupti, de la stanca si grohotis la vegetatie abundenta.

Putem alege sa parcurgem traseele turistice marcate din zona care pot fi o buna optiune pentru o zi de odihna activa sau putem vizita o serie de locuri interesante cum ar fi:

– Cheile Turenilor – situate in apropiere, foarte interesante din punct de vedere peisagistic si in care putem gasi peste 100 de trasee pentru escalada.

– Cascada Ciucas

– Castrul Roman (in Turda)

– Salinele de la Turda, foste mine de extragere a sarii care poseda interesante formatiuni din sare.

O alta zona de escalada, invecinata, este cea de la Cetatea Lita, situata in bazinul Vaii lerii.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.