Portalul Kőluk, Grota Studenților

Grota Studenților sau Portalul Kőluk e cea mai spectaculoasă peșteră din Masivul Piatra Secuiului din Munții Trascău. Văzută din vale, aceasta pare a fi un chip de gigant.

Grota are trei arcade ce oferă o panoramă impresionantă asupra văii.

Arcada mai mare se deschide spre satul Colțești și Cetatea Trascăului, cea din mijloc reprezintă intrarea în peșteră, cu vedere spre Rimetea, iar cea mică te conduce spre peretele de stâncă.

Legenda locală, de unde vine și numele Grotei, spune că aici s-au refugiat studenții maghiari de la colegiul Bethlen din Aiud la începutul anului 1849, pentru a-și salva viața în timpul masacrului de la Aiud când românii sub comanda lui Axente Sever ar fi ucis aproximativ 600 locuitori ai orașului.

Traseul spre grotă este marcat cu triunghi roșu. La urcare am făcut aproape 1 oră iar la coborâre aproximativ 30 minute.

Poteca este marcată cu triunghi roșu care merge spre Grota Studenților și Piatra Secuiului.

ATENŢIE! La acest obiectiv turistic se ajunge doar pe jos. Dacă vrei să îţi setezi gps-ul ca să te ducă cel mai aproape de traseu cu maşina, în condiţii de drum bun, apasă pe bulina roşie. Nu există loc de parcare la indicaţia dată. 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.