Sfânta Capelă de pe insula Cite din Paris

Sfanta Capela sau Sainte-Chapelle, localizata in interiorul complexului Palatului de Justitie aflat in centrul Parisului, este un exemplu perfect al stilului rayonnant al arhitecturii gotice. Aceasta a fost ridicata de catre regele Louis al IX-lea al Frantei, cu menirea de a pazi Coroana Regala si un fragment din Sfanta Cruce, valoroasa relicva a Patimilor.

Fragmentul din Sfanta Cruce a fost achizitionat de catre regele Louis in anul 1239, la la imparatul bizantin Balduin II, pentru exorbitanta suma de 135.000 livre (mentionam ca intregul cost al Capelei a costat abia 40.000). Doi ani mai tarziu, si alte relicve au fost aduse alaturi de aceasta, din Bizant.

In timp ce acestea erau depozitate temporar in capela Sfantul Nicolae a palatului regal, regele Louis a intreprins actiuni de cautare a unui loc mai potrivit pentru acestea. Astfel, Sfanta Capela a fost insarcinata cu pastrarea acestora, ajungand un renumit relicvar.

Planurile originale ale catedralei dateaza din anul 1241, fiind atribuite, in mare parte, lui Pierre de Montreuil, arhitectul care a rezidit absida Abatiei Sfantul Denis si a completat fatada sudica a Catedralei Notre Dame din Paris.

Sfanta Capela este renumita si foarte bine cunoscuta mai ales pentru vitraliile sale imense si bogat colorate, care acopera o suprafata de aproape 600 de metri patrati. Doua treimi din vitraliile existente azi sunt lucrarile originale de la inceput, reprezentand cele mai bune exemple ale mestesugarilor sticlari ai secolului al XII-lea.

Culorile cu nuante de rosu si albastru predomina printre multe altele. In cuprinsul tematic al acestora se regasesc toate scenele istorice biblice ale umanitatii, de la creatie si pana la mantuirea prin Hristos.

Capela inferioara a Catedralei este inchinata Fecioarei Maria, a carei statuie este asezata langa coloana centrala a portalului.

Tavanul jos si boltit sta sprijinit pe frumoase coloane cu capiteluri legate intre ele prin bratari de lemn sau piatra. Peretii sunt infrumusetati cu arcade si 12 medalioane reprezentandu-i pe cei 12 Apostoli.

Tavanul boltit este pictat simbolizand cerul instelat al paradisului, iar podeauna este alcatuita din pietrele de mormant ale reverenzilor capelei, care au fost inmormantati dedesubt. In timpul monarhiei, capela inferioara a fost rezervata lucratorilor de la castel.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.