Turnul Eiffel

Turnul Eiffel este o construcție faimoasă pe schelet de oțel din Paris ce măsoară 324 m înălțime. Turnul a devenit simbolul Franței cel mai răspândit la nivel mondial.

A fost conceput de către Émile Nouguier, Maurice Koechlin și Stephen Sauvestre, angajați la Eiffel și Co. Gustave Eiffel, inițial reticent cu privire la proiect, a devenit ulterior un mare susținător al său și a cumpărat brevetul.

Turnul, care poartă numele său, este una dintre principalele destinații turistice ale Parisului și lumii, cu mai mult de 5,5 milioane de vizitatori anual. Turnul și-a primit cel de-al 200.000.000 vizitator la 28 noiembrie 2002.

Structura a fost construită între anii 1887-1889. Aceasta urma să servească drept arc de intrare la Expoziția Universală (1889), un târg mondial ce sărbătorea centenarul Revoluției franceze.

A fost inaugurat la 31 martie 1889 și deschis pentru public la 6 mai. 300 de muncitori au unit 18.038 de piese de oțel pudlat, folosind două milioane și jumătate de nituri.

Luând în considerare standardele de siguranță din acel moment, este remarcabil faptul că un singur muncitor a murit la construcția turnului, și anume în timpul instalării lifturilor. Lifturile originale funcționau cu ajutorul unui sistem hidraulic, pe când lifturile actuale sunt electrice.

Turnul are 300 m înălțime, excluzând antena din vârf, ce mai adaugă 20 de metri, și o greutate de peste 10.000 de tone. Când a fost construit era cea mai înaltă clădire din lume. Întreținerea turnului include utilizarea a 50 de tone de vopsea maro închis, la fiecare 7 ani.

Depinzând de temperatura aerului, Turnul Eiffel își schimbă înălțimea cu câțiva centimetri datorită contracției și dilatării aliajului de metale.

Este de neconceput sa vizitezi Parisul si sa nu vezi Turnul Eiffel. Chiar daca nu iti doresti sa il vizitezi, nu ai cum sa nu il vezi, deoarece varful Turnului Eiffel se poate vedea aproape din orice punct al Parisului.

In zilele noastre Turnul Eiffel este una dintre cele mai usor de recunoscut structuri de pe intreaga planeta si a trecut printr-o serie de lucrari majore de renovare in anul 1986. Turnul Eiffel este vopsit la fiecare sapte ani si primeste mai multi turisti decat orice alt obiectiv turistic pentru a carui vizitare se plateste.

Este depasit de Catedrala Notre Dame in care se putea intra gratuit inainte de incendiul din 2019. Se estimeaza ca aproximativ 7 milioane de turisti viziteaza Turnul Eiffel in fiecare an.

Aproximativ 500 de salariati lucreaza si sunt responsabili cu intretinerea, lucreaza in restaurante, la lifturi, la paza si la ghidarea turistilor care dau navala in fiecare zi pentru a se bucura de o panorama a Parisului de la mare inaltime.

Turnul Eiffel are doua restaurante: Altitude 95 la primul nivel (la 95 m inaltime) si Jules Verne la etajul al doilea. Acesta din urma este o destinatie gastronomica pentru cunoscatori.

Cel mai vizitat loc din Paris este mereu aglomerat iar cozile la intrare pot fi foarte mari. Pentru a le evita pe cat posibil este recomandat sa incercati sa-l vizitati dimineata si in timpul saptamanii.

Daca vizitati turnul, trebuie sa asteptati la coada pentru unul din cele doua lifturi care urca pana in varf. Acestea pleaca la fiecare opt minute dar cu toate acestea perioada de asteptare poate fi foarte mare.

La primul etaj puteti vedea lucruri legate de istoria Turnului Eiffel, puteti trimite o vedere chiar din turn ( exista un oficiu postal acolo ) sau puteti lua masa la restaurantul Altitude 95.

Ambele niveluri au magazine cu suveniruri sau Internet cafe-uri. In varf puteti vedea orasul si exista tot felul de ghiduri care va spun ce vedeti. Totusi inaltimea este atat de mare incat poate fi dificil sa localizati anumite locatii.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.