Orasul Liverpool, Anglia

Liverpool este un oraș englezesc celebru pentru formația Beatles sau mult iubita echipă de fotbal Liverpool. Orașul Liverpool este înscris în patrimoniul mondial UNESCO și este plin de locuri minunate care așteaptă să fie descoperite.

Liverpool este un oraș cu multe monumente interesante precum catedrale măiestre, Muzeul The Beatles Story, Galeriile Tate, Tunelurile Williamson și multe altele. De asemenea, Liverpool este un important port maritim și industrial – al doilea după Londra, și a jucat un rol important în timpul Revoluției Industriale. O mare parte din oraș face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

O atracție turistică o reprezintă Docurile Albert cu restaurantele sale elegante, cu magazine și muzeele Merseyside Maritime Museum și Tate Liverpool. International Beatles Week animă orașul an de an și unește fani ai acestei formații din întreaga lume.

E un oraş vibrant din toate încheieturile şi copleşitor prin poveştile pe care le poţi descoperi chiar şi într-un city-break, din care n-au cum să lipsească cele trei borne din istoria acestui oraş: The Beatles, vasul Titanic şi FC Liverpool.

Orice traseu turistic din oraş începe din zona Albert Dock. Sunt 13 kilometri de docuri, intrate în patrimoniul mondial UNESCO, întinse pe malul râului Mersey, unde se regăsesc multe muzee şi galerii.

Muzeul Maritim Merseyside, Muzeul Sclaviei, Muzeul Liverpool, Muzeul dedicat formaţiei The Beatles se pot parcurge pe timpul unei singure zile şi te ajută să înţelegi mult din istoria oraşului care la începutul secolului trecut era principalul port de îmbarcare către America, Asia şi Australia.

Muzeul „The Beatles“, dedicat probabil celei mai cunoscute formaţii din istoria muzicii, e cu adevărat un must-see şi te introduce în lumea creată de John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr şi George Harrison. Fotografii şi filmuleţe din anii 1960 în care cei patru puşti au revoluţionat lumea muzicală, suvenire, casete, discuri şi CD-uri, toate sunt disponibile pentru turişti.

The Beatles s-a născut în Liverpool din pasiunea pentru muzică a doi tineri entuziaşti, John Lennon şi Paul McCartney, fondatorii trupei. În 1960, când a început ascensiunea lor, cei doi aveau 20, respectiv 18 ani şi puţini ar fi crezut că nişte puşti abia ieşiţi de pe băncile şcolii vor ajunge să dea ora exactă în muzică până peste Ocean.

Spiritul Beatles-ilor este prezent peste tot în oraş, iar în 2015, chiar în Albert Dock a fost dezvelită o statuie de bronz, oferită de proprietarii Cavern Club, localul unde cei patru muzicieni au cântat de 292 de ori la începutul anilor 1960.

Din cauza afluenţei de turişti, mai ales asiatici, e posibil să fie nevoie să staţi minute bune la coadă pentru a face o fotografie alături de cei patru.

Graţie formaţiei The Beatles, oraşul Liverpool este socotit capitala muzicii pop din întreaga lume, iar atmosfera creată de cei patru Beatles-i se poate regăsi şi în teatrele din oraş, unde se pun în scenă numeroase musicaluri. Pentru că trebuie precizat, Liverpool are foarte multe teatre, cel mai mare dintre ele fiind The Empire.

Al doilea simbol al oraşului este echipa de fotbal FC Liverpool. Depăşeşte ca faimă istoria vasului Titanic, care are şi el povestea lui în cheiurile Mersey-ului.

Mersey este râul care trece prin oraş, al cărui nume derivă din Merseyside, zona metropolitană în care se află şi oraşul. Fotbalul este o adevărată religie în Merseyside, care are două echipe de fotbal, FC Liverpool şi Everton. Paradoxal, deşi FC Liverpool este mult mai cunoscută, la început a existat doar Everton.

În 1892 John Houlding, politician şi proprietar de pământuri în zonă, a decis să se rupă din Everton şi să fondeze un alt club, dând naştere unei rivalităţi locale aprige, dar elegante. Practic, cele două stadioane sunt la numai un kilometru unul de altul, de o parte şi de alta a Parcului Stanley.

Istoria a vrut ca FC Liverpool să aibă un succes mult mai mare decât Everton. Dovadă sunt cele 60 de trofee din vitrina clubului (dintre care 5 sunt de Liga Campionilor şi 18 titluri ale Angliei), faţă de numai 24, câte are Everton (de 9 ori campioană a Angliei şi câştigătoare a Cupei Cupelor).

Al treilea reper important al oraşului, pachebotul RMS Titanic, se regăseşte în Maritime Merseyside Museum. O vizită acolo e cutremurătoare, deoarece a fost recreată în cele mai mici amănunte atmosfera de pe vasul scufundat în Atlantic pe 15 aprilie 1912.

Se pot vedea de la listele de pasageri şi declaraţii ale supravieţuitorilor până la obiecte care au fost recuperate după naufragiu. Totul pe un fond sonor care îţi dă fiori pe şira spinării.

Titanicul a aparţinut companiei White Star Line, cu sediul în Liverpool, unde s-a organizat şi călătoria inaugurală, care a avut ca punct de plecate Southampton cu destinaţia New York. Mulţi dintre membrii echipajului erau din Liverpool şi de aceea Titanicul este atât de important în istoria oraşului.

Oraşul Liverpool are două catedrale impresionante. Catedrala Anglicană, cea mai mare din Anglia după lungimea exterioară, 198 de metri, este impunătoare. Se află aproape de centrul oraşului, pe muntele St. James, care e de fapt o colină. La câteva sute de metri de ea e şi Catedrala Metropolitană Catolică, o construcţie destul de ciudată, care aduce parcă prea puţin cu o biserică.

Aveti multe de vazut in Liverpool, si poate timpul nu va va permite sa va delectati cu tot ce poate oferi orasul, insa daca ajungeti aici nu trebuie sa uitati sa vizitati Mendips – casa unde a copilarit John Lennon, Walker Art Gallery, The Beatles Story, Royal Rivel Building, St. George’s Hall, World Museum Liverpool, The Bluecoat, St. Nicholas and Our Lady Churc, Albert Dock si multe altele.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.