Catedrala Metropolitana din Liverpool

Catedrala Metropolitana Liverpool (Metropolitan Cathedral of Christ the King) este o catedrala romano-catolica din Liverpool, Merseyside, Anglia. Catedrala gazduieste Arhiepiscopia Liverpool si Arhiepiscopia Romano-Catolica din Liverpool.

Arhitectul catedralei a fost englezul Frederick Gibberd, castigator al unui concurs de design la nivel mondial. Constructia a inceput in 1962 si a durat cinci ani. Anterior au fost propuse si alte proiecte pentru construirea unei catedrale catolice in Liverpool in 1853, 1933, si 1953, dar niciunul nu a fost finalizat.

Planul catedralei este circular, cu un diametru de 59 de metri, cu 13 capele in jurul perimetrului acestuia. Forma catedralei este conica si este surmontata de un turn in forma de trunchi de con. Deasupra intrarii este o structura in forma de pana. Aceasta actioneaza ca un turn-clopotnita, cele patru clopote fiind montate in orificiile dreptunghiulare spre partea de sus a turnului.

Sub aceasta structura se afla o sculptura geometrica in relief, proiectata de William Mitchell, care include trei cruci. Pe laturile usilor de intrare sunt mai multe reliefuri de fibra de sticla proiectate tot de Mitchell, care reprezinta simboluri ale Evanghelistilor. Treptele care conduc pâna la catedrala au fost finalizate abia in 2003, atunci când cladirea care impiedica finalizarea acestora achizitionata si demolata de catre dezvoltatori.

Piesa de rezistenta din interior este altarul care se confrunta cu intrarea principala. Acesta este realizat din marmura alba de la Skopje, Macedonia are o lungime de 3 metri. Podeaua este, de asemenea, din marmura, in gri si alb, proiectata de David Atkins. Bancile, concentrice cu interiorul, au fost concepute de Frank Knight. Mai sus este turnul cu zone mari acoperite de vitralii proiectate de John Piper si Patrick Reyntiens in trei culori: galben, albastru si rosu, reprezentând Sfânta Treime.

Sticla are o grosime de 3 cm, fiind intarita cu rasina epoxidica, in cadre de beton. Vis-a-vis de intrare este Capela Preasfantului Sacrament (Blessed Sacrament Chapel), deasupra careia se afla orga. Alte capele din interiorul Catedralei Metropolitane Liverpool sunt Capela Fecioarei (Lady Chapel) si Capela Sfantul iosif (Chapel of Saint Joseph).

Catedrala a fost construita rapid si economic, iar acest lucru a dus la probleme privind structura cladirii. Un program de reparatii a fost efectuat in timpul anului 1990. Cladirea a fost decorata cu mozaic, dar acesta a fost imposibil de reparat si a fost inlocuit cu plastic ranforsat cu sticla.

Construita de J.W. Walker&Sons, orga Catedralei a fost finalizata doar cu doua zile inainte de deschiderea catedralei in 1967. Orga este constituita din 4565 de tuburi. Mecanismul sau de functionare este bazat pe principiul actiunii electro-pneumatice.

Cripta Catedralei Metropolitane este construita din caramida si granit de la carierele din Penryn, Cornwall. In fiecare an, cripta gazduieste Festivalul Berii din Liverpool, care atrage vizitatori, nu doar din toata Anglia, dar si din Europa Continentala, Statele Unite ale Americii si Australia. O renovare in valoare de 3 milioane de lire sterline a criptei a fost finalizata in 2009, aceasta fiind redeschisa oficial pe 1 mai, in acelasi an, de catre ducele de Gloucester. Renovarea a inclus o noua retea de electrica si de iluminat, facilitati de catering si modernizarea locurilor de expozitie.

Catedrala Metropolitana Liverpool este deschisa in mod normal de la 7:30 la 18:00, dar se inchide la ora 17:00 in duminicile de iarna. Nu exista o taxa de intrare, dar donatiile de minim 2.5 lire sunt binevenite.

O taxa de 3 lire este aplicata pentru vizitarea Criptei si a Trezoreriei. Biletele de intrare pot fi obtinute de la magazinul de suveniruri.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.