Docurile Albert din Liverpool, Anglia

Docurile Albert reprezinta un complex de cladiri portuare si depozite in Liverpool, Anglia. Proiectat de Jesse Hartley si Hardwick Philip, a fost deschis in 1846 si a fost prima structura din Marea Britanie construita din fonta, caramida si piatra, fara lemn. Ca urmare, acesta a fost primul ansamblu de depozite din lume ce nu prezinta pericol de combustie.

La momentul constructiei sale Albert Dock a fost considerat un sistem de andocare revolutionar, deoarece navele erau incarcate si descarcate direct de la depozite. La doi ani dupa ce s-a deschis a fost modificat pentru a include in sistem primele macarale hidraulice din lume. Datorita designului sau deschis, dar sigur, Albert Dock a devenit un spatiu de depozitare important pentru incarcaturi valoroase, cum ar fi coniac, bumbac, ceai, matase, tutun, fildes si zahar. Cu toate acestea, in ciuda stilului de constructie avansat al docurilor, dezvoltarea rapida a tehnologiei de transport maritim a necesitat deschiderea unor docuri mai mari.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Albert Dock a fost rechizitionat si servea ca baza pentru navele din flota britanica. Complexul a fost avariat in timpul raidurilor aeriene asupra Liverpool, in special in anul 1941. In urma razboiului, problemele financiare ale proprietarilor si declinul general al andocarii insemna ca viitorul Docurilor Albert era incert. Numeroase planuri au fost elaborate pentru reutilizarea cladirilor, dar niciunul nu s-a concretizat si in 1972 docurile au fost in cele din urma inchise. Dupa ce a stat in paragina aproape zece ani, reamenajarea a inceput in 1981, atunci când Merseyside Development Corporation a fost infiintata, iar Albert Dock a fost oficial redeschis in 1988.

Astazi, Albert Dock este una dintre cele mai importante atractii turistice ale orasului Liverpool si o componenta vitala a Patrimoniului Mondial UNESCO. Albert Dock este, de asemenea, cea mai vizitata atractie din Regatul Unit, in afara celor din Londra, cu peste patru milioane de vizitatori pe an.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.