Cheile Țăsnei din Parcul Național Domogled-Valea Cernei

Cheile Țăsnei fac parte din Parcul Național Domogled – Valea Cernei și sunt situate la 15 km de Băile Herculane.

Au o lungime de aproximativ 2km, de La Cruce până la Moara Dracilor, și impresionează prin versanții abrupți și stâncoși pe care creste Pinul Negru de Banat sau Poteca Grănicerilor săpată în stâncă, pe care patrulau grănicerii Imperiului Austro- Ungar.

Poteca coboară apoi pe pârâul Tășna, unde șerpuiește de o parte și de alta a apei, formând pe alocuri poieni.

Trebuie menționat ca în zona Herculane este habitatul perfect al viperei cu corn bănățeană (Vipera ammodytes ammodytes) și al scorpionului carpatin (Euscorpius carpathicus) acesta din urma este inofensiv pentru om, rareori își utilizează veninul.

Cheile Tășnei sunt unul dintre obiectivele cele mai vizitate din Valea Cernei, traseul prin chei fiind scurt și accesibil.

Intrarea în traseu se face la km 18 al drumului DN 67D ce leagă Băile Herculane de Baia de Aramă. Reper de acces în traseu este Motelul Dumbrava, aflat pe parte dreaptă a Văii Cernei dinspre direcția Băile Herculane.

Ca să ajungi la chei, trebuie să urmezi marcajul cruce albastră ce urcă accentuat prin pădure, aproximativ jumătate de oră. Bocancii îți vor fi de folos în asigurarea stabilității, mai ales dacă a plouat recent caz în care poteca devine destul de alunecoasă datorită pantei.

Efortul îți va fi răsplătit odată ce ai ieșit din pădure, când vei zări versanții abrupți ai cheilor pe care crește pinul negru de Banat. Acești pini sunt răspândiți în sud-vestul României, 90% din suprafața ocupată regăsindu-se chiar aici în Parcul Național Domogled – Valea Cernei.

Aici la intrarea în chei te vei putea bucura și de larga panoramă ce se deschide asupra Văii Cernei și Munților Cernei.

Incursiunea în Cheile Tășnei este un bun prilej de a descoperi frumusețea Munților Mehedinți și universul pinului negru de Banat și îți recomandăm să le descoperi și tu!

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.