Peștera Grota Cu Aburi

Grota cu aburi din Munții Cernei este o peșteră fosilă îngustă, cu o singură intrare și cu o lungime de 14 metri. Peştera răsuflă aburi fierbinţi de la un izvor termal aflat în capătul grotei.

Acești aburi de 52 până la 56 grade Celsius ies la suprafață printr-o crăpătură în stâncă, iar în interiorul peșterii se formează o umiditate de 100%.

Datorită emanațiilor de sulf, pe pereții grotei crește philonotis schliephackei, un mușchi care se găsește doar aici. Aerul cald din peșteră ajută la formarea unor stalactite gelatinoase, de câțiva centimetri grosime.

Din stațiunea Băile Herculane și până la Grota cu aburi aveți de parcurs aproximativ o oră de mers pe jos pe poteci de munte.

Pe traseu sunt câteva puncte de belvedere, ocazia bună să faceți scurte popasuri, să trageți în piept un aer puternic ionizat și să admirați frumoasele peisaje montane.

Legenda spune că peștera are o vechime de peste două milenii, iar printre vizitatori se numără chiar marele rege dac Burebista.

Grota cu aburi este un real pericol pentru vizitatori, dar și pentru speologi. De-a lungul timpului și-au pierdut viața mai mulți oameni din cauza emanațiilor de gaze.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.