Biserica Ineleț și cătunul Ineleț

Biserica Ineleț este o construcție modestă, așa cum arată și cum este traiul acestor oameni, din aceste locuri. O biserică de mici dimensiuni, asemănătoare mai mult cu un schit decât cu o biserică.
Fundația este din zidărie de piatră, pereții din brane de lemn, pereți placați la exterior cu tablă de fier, deoarece în această zonă iernile sunt lungi și grele.
Zapada din fiecare iarnă rezistă până mai târziu și nămeții ajung uneori până la înălțimi de 2-3 metri. Are un singur turn învelit tot în tablă. Interiorul bisericii nu este pictat însă la începutul anului 2013 a început izolarea pe interior a bisericii precum și pictarea în interior a acesteia și pictarea iconostasului.
Slujbele erau săvârșite de un preot din localitatea Bogaltin care venea de Paște, Crăciun, Sf. Maria, la botez, cununii și înmormântări.
Din anul 2013 biserica aparține de Mănăstirea din Băile Herculane. Slujbele acum se fac de două ori pe lună. Hramul bisericii este Nașterea Maicii Domnului.
Însă pentru a ajunge la Biserica Ineleț trebuie să urcăm scările ,, La Carlige ” cu pornire din șoseaua de pe Valea Cernei, la km 25 în amonte de Băile Herculane, pe marcaj cu triunghi roșu. Acolo este și o stație de autobuz.
Un alt traseu catre biserica este de la Puntea lui Stoian , pe marcaj punct albastru , apoi triunghi rosu .
Biserica Ineleț aparține de cătunul cu același nume, Ineleț. O scară de lemn pusă pe câteva stânci înalte reprezintă singura cale de acces către Ineleț, un sat din județul Caraș-Severin care face parte din comuna Cornereva, ce cuprinde în total 40 de sate.

Ineleț este unul dintre cele mai izolate cătune din România. Acesta este situat în Munții Cernei din județul Caraș-Severin, iar accesul se face pe patru scări din lemn, cu o lungime totală de aproximativ 100 de metri. După ce scările sunt urcate, urmează o cărare prin pădure, iar la Ineleț se ajunge în aproximativ două ore de mers pe jos. Scările de lemn sunt vechi de zeci de ani, dar încă rezistă.

În Ineleț nu există curent electric și aici trăiesc câțiva zeci de oameni în casele răsfirate pe munte. Noaptea, în Ineleț se aprind lămpile cu gaz. Aici, sătenii încă mai poartă opinci și își fac provizii de la un magazin aflat la două ore distanță. La școala din sat învață câțiva copilași. Preotul vine la biserica din sat o dată la două săptămâni pentru a oficia o slujbă. Scările nu sunt singura cale de acces.

La Ineleț se poate ajunge și fără ca sătenii să urce scările din lemn, pe o altă cărare care trece prin pădure, aflată la aproximativ 16 kilometri de Băile Herculane, doar că traseul este de cel puțin patru ore și sătenii sunt prea bătrâni pentru un astfel de drum.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.