Cascadele Vânturiș

Din zona Piatra Arsă izvorăște pârâul Izvorul Dorului, care curge lin pe platoul Bucegilor până la intâlnirea cu Avenul Vânturiș, unde cade cade zgomotos peste abruptul Văii Izvorului Dorului, formând trei mari cascade și alte câteva mai mici.

Cascadele au cel mai mare debit in lunile mai-iunie, când se topesc zăpezile și cad ploile de primăvară. In lunile de vară insă, apa poate să dispară complet.

Cascadele Vânturiș sunt un complex de căderi de apă impresionante, alcătuite din mai multe trepte sau niveluri. Apa care coboară de pe versanții muntoși formează aceste cascade pitorești, creând un spectacol natural deosebit.

Traseul pe Valea Vanturis este nemarcat si este recomandata parcurgerea acestuia impreuna cu cineva care cunoaste bine zona si a mai parcurs traseul; sunt sanse sa pierzi poteca inca de la inceputul traseului, inainte de a intra pe Valea Vanturis.

Este recomandat persoanelor cu experienta montanta, urcarea pe firul apei reprezinta catararea si descatarea unor stanci. In lunile mai – iunie debitul apei este destul de mare.

Ca să ajungeți la Cascada cea mare, Vânturiș pe un traseu destul de scurt și care nu pune atât de multe bătăi de cap, urmați traseul pe care l-am făcut noi.

Am urcat cu mașina pe drumul național 713 , Trans Bucegi iar la Cabana Dichiu am făcut dreapta, pe Drumul Babelor care duce la Cabana Piatra Arsă. Am parcat mașina (vezi locația mai jos) apoi am luat-o la pas spre Stâna Vânturiș ca mai apoi să traversăm râul și să ne intersectăm cu traseul care duce către Colții lui Barbeș.

La cascada Vânturiș cea mare se coboară de la Colții lui Babeș prin pădure, nu există traseu marcat sau cel puțin o potecă.

ATENŢIE! La acest obiectiv turistic se ajunge doar pe jos. Dacă vrei să îţi setezi gps-ul ca să te ducă cel mai aproape de traseu cu maşina, în condiţii de drum bun, apasă pe bulina roşie. Nu există loc de parcare la indicaţia dată. 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.