Turbăria Lăptici

Turbăria Lăptici este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN. Turbăria este situată în județul Dâmbovița, pe teritoriul administrativ al comunei Moroeni.

Rezervaţia naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 şi reprezintă o mlaştină oligotrofă aflată în lunca stângă a pârâului Scândurarilor (afluent de stânga al râului Ialomiţa), ce adăposteşte o mare varietate floristică de muşchi şi ierburi, specifică turbăriilor.
În turbă, materiile organice nu se descompun în totalitate, creându-se astfel o biodiversitate a florei şi a faunei care se găsesc localizate doar în acea zonă. Vorbim de salcia de turbă, o specie care a supravieţuit erei glaciare, salcia bicoloră, muşchiul de turbă şi bumbacarita.

De asemenea, mai întâlnim arbori şi arbuşti precum molid (Picea abies), pin de pădure (Pinus sylvestris), mesteacăn (Betula pendula), salcie de turbă (Salix myrtilloides), salcie pitică (Salix retusa), merişor (Vaccinum vitis idaea), afin (Vaccinum myrtillus L.) sau ienupăr (Juniperus communis), dar şi ierburi şi flori precum rogoz (Carex), foaie grasă (Pinguicula alpina), pipirig (cu specii de Juncus articularis şi Juncus triglumis), odolean (Valeriana simplicifolia), volovatic (Swertia punctata) şi trifoi roşu (Trifolium pratense).
Vizitarea turbăriei este gratuită, iar traseul se parcurge în aproximativ 30 de minute. Pe timpul iernii, rezervaţia este închisă.

Accesul în turbărie se face pe drumul asfaltat care face legătura dintre Sinaia şi zona Padina.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.