Ghid turistic Zimbabwe

Situata in vecinatatea Africii de Sud, a Zambiei si a Mozambicului, Republica Zimbabwe este o tara fara iesire la oceanul planetar, ce se intinde pe 390.757 km² si numara aproape 13 milioane de locuitori. Se pare ca primii europeni care au debarcat aici au fost portughezii, in secolul XVI, fiind impresionati de constructiile megalitice pe care le-au descoperit si pe care le-au atribuit chinezilor sau arabilor. Totusi, cercetarile arheologice au confirmat faptul ca sunt creatia populatiilor africane indigene.

De altfel, Turnul Conic si Girdle Wall se numara printre cele mai impunatoare edificii antice din sudul Africii. Fost centru al imperiului Monomotapa, in secolele XII- XVII, Zimbabwe intra sub controlul britanicilor intre 1891 si 1923, sub numele de Rhodesia de Sud, dar cu o larga autonomie interna. Conflictele de natura rasiala iscate intre populatia indigena si numerosi fermieri albi stabiliti aici la inceputul secolului XX, au stat la baza unui lung sir de neintelegeri, mai ales dupa anul 1965, cand este impus un sistem de tip apartheid.

Abia in anul 1980, Zimbabwe isi declara independenta fata de Anglia si devine republica prezidentiala, unde puterea legislativa apartine Parlamentului unicameral, iar cea executiva este exercitata de presedinte, care indeplineste si rolul de sef al guvernului.

Daca acum mai bine de doua decenii, Zimbabwe era considerata una dintre cele cele mai dezvoltate tari africane, cu o economie diversificata, bazata pe numeroase resurse naturale, in prezent, tara incearca sa-si gasesca echilibrul economic, in conditiile in care speranta de viata a locuitorilor se situeaza printre cele mai scazute la nivel mondial, doar 44 ani pentru femei si 43 ani pentru barbati.

Sub aspect administrativ, tara este impartita in opt provincii, fiecare cu capitala sa si doua orase cu statut de provincie respectiv, Bulawayo si Harare, iar limbile oficiale sunt engleza, ndebele si shona. Fondat la sfarsitul secolului XIX, sub numele de Salisbary, cu rol de centru al administratiei coloniale engleze, Harare devine capitala a Republicii Zimbabwe odata cu obtinerea independetei, in anul 1980, cand incepe sa fie cunoscut sub noua denumire.

Considerat unul dintre cele mai frumoase orase de pe continent, cu un aspect modern si decorat cu numeroase parcuri, Harere este principalul centru politic al tarii si gazda unor importante institutii de invatamant, dar si muzee, galerii de arta si parcuri dintre care cele mai interesnte sunt Parcul Mcllwaine, Gradina Botanica sau Gradina Zoologica.

In acelasi timp, Bulawayo, considerata capitala industriala a Republicii Zimbabwe, se gaseste in sud–vestul tarii si este al doilea mare oras din tara, dar si o destinatie turistica importanta, fiind punctul de plecare spre Parcul national Rhodes Matopos, aflat la 35 km departare, celebru pentru picturile rupestre si fomartiunile montane impresionante. Aflate la 22 km vest de Bulawayo, Ruinele de la Khami, protejate astazi de UNESCO, sunt doar cateva dintre cele mai interesante vestigii culturale pe care le puteti admira in aceasta parte a tarii.

Traversata de doua fluvii importante, Zambezi, in nord si Limpopo, in sud, Zimbabwe, poate fi considera o destinate de vacanta cu adevarat fantastica. Alaturi de parcurile nationale, ruinele Marelui Zombabwe, a carui constructie ca a inceput in timpul secolului XI si s-a incheiat patru secole mai tarziu, motiv pentru care este considerat unul dintre cele mai vechi din sudul Africii, dar si peisajele superbe ce insotesc Lacul Kariba, alaturi de capitala Harare, sunt doar cateva argumente care ar trebui sa va determine sa nu ocoliti aceasta tara din itinerariul vostru de vacanta.

Situata la granita cu Zambia si considerata una dintre cele sapte minuni naturale ale lumii, Cascada Victoria este de departe principala atractie turistica a tarii, numarandu-se printre cele mai spectaculoase din lume, o destinatie preferata si de turistii pasionati de sporturi acvatice, dar si de cei ce vor sa-si testeze limitele, in activitati precum bungee-juping sau rafting. Pe de alta parte, iubitorii de animale si ornitologii vor putea admira specii dintre cele mai diverse, iar Lacul Kariba, situat in nordul tarii, poate fi o destinatie perfecta pentru pasionatii de pescuit si plimbari cu barca. Parcul national cu acelasi nume este gazda unor specii de animale rare, precum rinocerii negri.

Zonele estice ale tarii sunt alegerea turistilor interesati de expeditii montane, avand in vedere a aici si concentrate cele mai reprezentative lanturi muntoase ale tarii, Nyanga, Vumba si Chimanimani. In aceasta parte a tarii, temperaturile sunt mai scazute, comparativ cu restul regiunilor, care sunt marcate de o clima sub-sahariana.

Considerat de multi cea mai frumoasa regiune a tarii, datorita peisajelor montane spectuculoase, acestea sunt pe alocuri scaldate de lacuri si cascade, (cascada Mtarazi), a doua ca inaltime din Africa. Zona este cu atat mai interesanta cu cat este locuita de leoparzi si maimute, in timp ce Hwange, cel mai mare parc national din tara, unde traiesc cele mai numeroase turme de elefanti, situat intre Bulawayo si Cascada Victoria, este unul dintre cele mai frumoase locuri din Africa.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.