Ghid turistic Finlanda

Finlanda este o tara nordica situata in regiunea Fenno-scandinava (regiunea cuprinde Peninsula Scandinava, Peninsula Kola, Regiunea Karelia si, desigur, Finlanda). Vecinii Finlandei sunt Suedia la vest, Norvegia la nord si Rusia la est si Estonia la sud peste Golful Finlandei. Finlanda este acoperita de padure in proportie de 65 %, de lacuri 10 % si de pamant cultivat 8 %.

Suprafata tarii este 338.000 km2, cu capitala la Helsinki. Populatia tarii este de 5 milioane de locuitori, iar limba oficiala este finlandeza (93 % din populatie vorbeste finlandeza, 6 % suedeza si 1 % alte limbi, inclusiv saami). In ceea ce priveste religia, in mare parte locuitorii sunt luterani, 1 % sunt ortodocsi finlandezi si 12 % atei.

Finlanda este o democratie parlamentara, condusa de un presedinte, prim-ministru si un parlament cu o singura camera si 200 de membri. Presedintele este ales direct, pentru sase ani, si el numeste guvernul.

Cetatenii din majoritatea tarilor occidentale nu au nevoie de viza pentru a calatori in Finlanda, pasaportul fiind suficient. Cetatenii UE pot intra cu o carte de identitate valabila. Tarile nordice stampileaza o singura data pasaportul pe perioada unui sejur de trei luni, astfel ca, daca ajungeti din Suedia, de exemplu, nu veti mai avea nevoie de stampila la frontiera finlandeza.

Cartile de credit sunt acceptate pe scara larga in Finlanda, MasterCard / Access, VISA si American Express fiind acceptate pana si in magazinele cele mai mici. Cecurile de calatorie si valutele obisnuite pot fi schimbate cu usurinta la banci. Majoritatea bancomatelor (ATM) vor oferi moneda locala daca dispuneti de un card international.

Trebuie sa va luati mai multe randuri de haine, indiferent de anotimp. Iernile sunt friguroase – cand sunt recomandate manusi, pantaloni lungi, palarii, ciorapi si sosete de lana, precum si articole din bumbac. Vara finlandeza nu este prea calda.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.