Muzeul Acropole din Atena, Grecia

Muzeul Acropole din Atena este unul dintre cele mai importante muzee de arheologie din lume, dedicat artefactelor găsite pe situl Acropolei și în împrejurimile sale. Inaugurat în 2009, muzeul modern este situat la poalele dealului Acropole, oferind o legătură directă între artefactele expuse și locul lor de origine.

Arhitectură

 • Design Modern: Muzeul Acropole a fost proiectat de arhitectul elvețian Bernard Tschumi, în colaborare cu arhitectul grec Michael Photiadis. Clădirea este un exemplu de arhitectură contemporană, cu spații ample, luminoase și structură transparentă, oferind priveliști spectaculoase asupra Acropolei.

 • Materiale: Construcția utilizează o combinație de sticlă, beton și oțel, simbolizând o punte între trecutul antic și prezentul modern.

Colecții

Muzeul găzduiește o colecție vastă de artefacte din perioada arhaică, clasică și romană, găsite pe situl Acropolei. Colecția este organizată în mai multe secțiuni principale:

 1. Galeria Acropolei Arhaice:
  • Artefacte din Perioada Arhaică: Statuile și reliefurile datând din secolul al VII-lea î.Hr. până la începutul secolului al V-lea î.Hr. includ Corai (statuile tinerelor fete), Kouroi (statuile tinerilor băieți) și alte obiecte de artă și ceramică.

  • Importanță: Aceste artefacte ilustrează dezvoltarea stilului artistic și a culturii ateniene înainte de construirea Parthenonului.
 1. Galeria Parthenonului:
  • Frize și Metope: Fragmentele frizei Parthenonului, metopele și frontoanele care decorează templul lui Athena sunt expuse aici. Frizele reprezintă procesiunea Panathenaic, un festival religios major din Atena.
   • Statuile Cariatidelor: Celebrele statui ale Cariatidelor, care susțineau Erechtheionul, sunt expuse aici, înlocuite de replici pe situl original pentru a le proteja de intemperii.
 2. Galeria Perioadei Clasice:
  • Sculpturi și Artefacte: Sculpturi celebre din secolul al V-lea î.Hr., inclusiv statuile zeilor, eroi și figuri mitologice. Această secțiune subliniază măiestria artistică și inovațiile stilistice ale perioadei clasice.
 3. Galeria Acropolei Romane:
  • Obiecte din Perioada Romană: Artefacte și sculpturi din perioada romană, care arată influența romană asupra Atenei și modul în care tradițiile elenistice au fost integrate în cultura romană.

Informații Practice

 • Acces: Muzeul este situat la câțiva pași de stația de metrou Acropolis și este ușor accesibil din orice parte a Atenei.
 • Bilete: Biletele pot fi achiziționate online sau la intrare. Există opțiuni pentru bilete combinate care includ și alte situri arheologice.
 • Ore de Vizitare: Muzeul este deschis zilnic, dar orele de vizitare pot varia în funcție de sezon. Este recomandat să verifici programul înainte de vizită.

Activități și Facilități

 • Tururi Ghidați: Muzeul oferă tururi ghidate, care sunt o modalitate excelentă de a înțelege mai bine semnificația artefactelor și istoria Acropolei.
 • Cafenea și Restaurant: Muzeul are o cafenea și un restaurant cu terasă, oferind o vedere panoramică asupra Acropolei și orașului Atena.
 • Magazine de Suveniruri: Vizitatorii pot achiziționa suveniruri și cărți despre istoria și arta greacă din magazinul muzeului.

Concluzie

Muzeul Acropole din Atena este un loc esențial pentru a înțelege și aprecia moștenirea culturală și artistică a Greciei antice. Cu o colecție vastă și variată de artefacte, prezentate într-un cadru modern și accesibil, muzeul oferă o experiență educativă și inspiratoare pentru toți vizitatorii săi.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.