Ghid turistic Insulele Solomon

Situate la nord-est de Marea Bariera de corali a Australiei, intre Vanuatu si Papua Noua Guinee, Insulele Solomon se numara printre cele mai spectaculoase destinatii de vacanta din sudul Pacificului. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, insule au fost teatrul unor confruntari militare de mare anvergura, miza fiind pozitia geografica strategica, urmarita atat de armata aliata cat si de cea japoneza.

In consecinta, astazi, aici, pot fi vazute inca numeroase ramasite ale navelor de razboi, unele scoase la suprafata, altele inca aflate pe fundul oceanului, in preajma insulelor Guadalcanal, Savo si Insula Florida, un teritoriu denumit Ironbottom Sound.

Insulele Solomon dispun de toate ingredientele necesare pentru o vacanta unica, fie ca sunteti amatori de scuba diving sau pur si simplu doriti sa va bucurati de peisajele naturale superbe si de cultura unica a localnicilor. Insulele reprezinta un teritoriu al contrastelor, cu intinse paduri tropicale, vulcani maiestosi, atoli impresionanti, cascade spectaculoase, lagune izolate, inconjurate de recife de corali, dar si teritorii indepartate, unde nu au patruns inca elementele caracteristice civilizatiei moderne.

Primul european care a debarat aici a fost spaniolul Alvaro de Neira, in 1568, care a fost atat de impresionat de cantitatea mare de aur gasit la Guadalcanal, incat a avut convingerea ca a descoperit comoara Regelui Solomon. Incepand cu anul 1893, insulele intra sub protectorat britanic, ocazie cu care isi fac aparitia grupuri de misionari care in decurs de cateva decenii reusesc sa-i converteasca pe localnici la crestinism. Astazi, insulele sunt locuite de un amestec de populatii, intre care se remarca negrii cu origini papuane, mulatrii cu radacini microneziene dar si malaezieni. Tot acest mix unic de populatii, ce insumeaza 523.000 de oameni, pastreaza inca nealterate traditiile si obiceiurile mostenite, ceea ce da un farmec aparte insulelor, evidentiat mai ales in festivitatile publice, in muzica si dans.

Insulele Solomon, al doilea mare stat insular din sudul Oceanului Pacific, dupa Papua Noua Guinee, are o suprafata de 27.550 km² si reuneste un numar de sase insule importante, respectiv, Isabel, Guadalcanal, Makira, Malaita, Choiseul si New Georgia, la care se adauga alte 922 de insulite, dintre care doar 347 sunt locuite. Insulele sunt in mare parte de structura vulcanica si unele inca mai adapostesc vulcani activi, cum este Tinakula. Flora si fauna sunt cu totul speciale.

Dominate de vegetatii de mangrove si cocotieri in regiunea de coasta, in timp ce zona centrala abunda in paduri tropicale, insulele dispun de 230 de specii diverse de orhidee si flori tropicale, iar din cele 4500 de plante care se gasesc aici, 143 se spune ca au proprietati curative. Fauna este diversa, cu unele specii rare (cuscusul gri), alaturi de un numar reprezentativ de pasari, printre care specii unice de papagali si numeroase de tipuri de fluturi. Amatorii de reptile vor avea ce admira, avand in vedere ca aici se gaseste un numar de 20 de specii de serpi veninosi.

Casacadele Mataniki si Tenaru se numara printre destinatiile turistice cele mai interesante de pe insula Guadalcanal, iar Pestera Mataniko este cu atat mai interesanta cu cat a servit drept adapost pentru soldatii japonezi in timpul marii conflagratii mondiale.

Odata cu sfarsitul celul de-al doilea razboi mondial, insulele au experimentat mai multe perioade de incertitudini politice si sociale, ce au culminat cu obtinerea independentei in anul 1978. Astazi, statul este o monarhie constitutionala ce o recunoaste pe regina Angliei ca sef al statului, reprezentata pe plan local de un guvernator general, in timp ce puterea executiva este exercitata de un cabinet condus de primul ministru.

Cu o economice slab dezvoltata, unde majoritatea populatiei se afla la limita subzistentei, Insulele Solomon se situeaza in randul statelor slab dezvoltate, desi dispune de resurse minerale si aurifere, insuficiente exploatate. Multe dintre insule nu befeficiaza de un sistem de alimentare cu curent electric si apa potabila. Capitala insulelor este la Honiara, oras construit dupa al doilea razboi mondial pentru a inlocui fosta capitala Tulagi si concentreaza cea mai mare parte a populatiei tarii. Cea mai interesanta atractie turistica de aici o reprezinta, fara indoiala, Muzeul National si Centrul Cultural, cu expozitii interesante despre traditiile si arta locala.

Gizo este al doilea marea centru urban din Insulele Solomon si adaposteste cateva resorturi turistice scaldate de ape cristaline, ideale pentru amatorii de scuba diving. Daca timpul va permite, nu ezitati sa vizitati orasele Noro, din Provinciile de vest, dar si Auki, cel mai mare oras din Malaita. O atentie deosebita merita si Tulagi, fosta capitala a tarii, astazi siutata in Provinciile centrale.

Insulele Solomon ofera turistilor numeroase puncte de atractie, incepand cu epavele navelor de lupta ce dateaza din al doilea razboi mondial, ce pot fi vazute in apropierea aeroportului Henderson, continuand cu spectacolele de muzica si dans traditional sau plimbarile in pietele de artizanate de unde va puteti procura cele mai frumoase suveniruri.

O experienta cu totul interesanta se poate dovedi calatoria cu barca din Honiara la Gizo, in timp ce practicantii sporturilor de apa, in special, scuba diving, vor gasi aici cele mai spectaculoase locuri ce asteapta sa fie explorate. Pasionati de excursii montane se pot aventura in itinerarii deosebite de la Honiara spre Cascada Mataniko sau de la Gizo la Titiana. Daca va numarati printre turistii carora le place sa descopere locuri noi, uitate de lume, incercati sa nu ratati o excursie in insulele indepartate Isabel si Makira.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.