Templul Israelit din Târgu Mureș

Templul Israelit din Targu Mures are o vechime considerabila, fiind unul dintre cele mai vechi monumente istorice de origine evreiasca din Targu Mures. Templul Israelit din Targu Mures a fost construit in anul 1900 de catre o comunitate de origine evreiasca ce purta numele de “Status Quo”.

Templul Israelit reprezinta un principal punct de atractie pentru turistii veniti in Targu Mures, mai ales prin robustetea constructiei. Turlele de dimensiuni impresionante, dar si cupolele impunatoare reprezinta un stil arhitectural unic intara.

Atunci cand pasesti in interiorul Templului Israelit nu au cum san u remarci rozetele florale, cupolele impunatoare, dar si lucratura dantelata, pastrata de catre autoritati inca de pe vremea constructiei sale. Potrivit specialistilor acesta incearca sa faca trecerea dinspre stilul romanic spre cel gotic, aducand unele elemente noi din stilul baroc.

Templul Israelit din Targu Mures are o capacitate de 522 de locuri, barbatii fiind asezati la parterul cladirii, iar femeile in lojele acestuia ce cuprind un numar de 238 locuri din totalul capacitatii.

Potrivit istoricilor, in Targu Mures au fost deportati cei mai multi evrei de peste hotare, provenind din lagarele naziste. Tocmai de aceea, in cinstea lor, in interiorul Templului vom putea remarca o placa din marmura alba, asezata asemenea unui monument, inchinata fiind in cinstea evreilor din acele vremuri.

Pe placa comemorativa este scris cu litere mari: „Numarul Sfintilor (martirilor) din orasul nostru este de 5.943 si piatra din zid striga de durere si tot poporul evreu deplange exterminarea parintilor nostri si a celor dragi noua care au fost sacrificati si arsi la Auschwitz in anul 6704 (1944)”.

Bine de stiut:

Templul Israelit din Targu Mures mai este cunoscut sub denumirea de Templul Mare al localitatii. Adresa acestuia este: strada Aurel Filimon, nr.23, Targu Mures.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.