Biserica Scufundată Geamăna

În urmă cu mai bine de 30 de ani, despre localitatea Geamăna din Munții Apuseni nu se știa aproape nimic. Acum, lumea întreabă de „satul scufundat”, devenit o destinaţie turistică, mai ales pentru străini. Tot ce a mai rămas din satul în care locuiau peste 1.000 de suflete este turla bisericii. Restul este sub ape.

Iazul de decantare Valea Şesii este locaţia principală de depozitare a sterilului provenit de la exploatarea minieră de suprafaţă Roşia Poieni. Aici ajung reziduurile de la cariera exploatată de Cupru Min. Un dezastru ecologic, creat de mâna omului, a ajuns atracție pentru turiști.

După ce parcurgi un drum de pământ, aproximativ jumătate de oră, ajungi în locul în care au mai rămas urmele unei foste comunități și cea mai importantă atracție. Turla bisericii îngropate în steril, sigura dovadă că acolo a existat un sat. Nu se poate vedea nimic altceva sub nămolul are mai are puțin până să înghită și ultima bucățică din Geamăna.

La Geamăna mai există doar câteva căsuțe care par părăsite și o biserică nouă ridicată pe deal. Restul este acoperit de sterilul care crește de la an la an.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.