Pestera Dalma cu Brazi

Pestera Dalma cu Brazi este situata in muntii Retezat, pe versantul stang al Scocului Mare, parau tributar Jiului de Vest. Accesul catre pestera se face din localitatea Campul lui Neag. Intrarea triunghiulara a pesterii este strajuita de un palc falnic de brazi, de unde a venit si denumirea pesterii.

Pestera are o lungime de 226 m si un caracter usor descendent, din acest motiv apa este prezenta in mare parte din galeriile si salile sale.

Sectoarele posesoare de atractii turistice apar in partea terminala, unde spatiul se largeste in Sala Bazinului Mare, numita astfel din cauza lacului temporar cantonat intr-o depresiune a planseului. In marginea lui se insira grupuri de speleoteme din clasa stalagmitelor si scurgerilor calcitice. Acest tronson al pesterii se incheie in Funda tura cu Argila, respectiv intr-o fisura impenetrabila.Pestera Dalma cu BraziIn Sala Bazinului Mare ajunge singura ramificatie a cavitatii alcatuita dintr-o galerie ascendenta, frumos si variat ornamentata cu stalactite, stalagmite, gururi. Intalnim, de asemenea, resturi scheletice ale fostului ei locatar Ursus spcreleus, precum si un alt lac temporar, numit de aceasta data Bazinul Mic.

Accesul în zonă se face pe DN 66A, la o distanță de aproximativ 25 de kilometri de orașul Uricani. Poteca de acces spre peșteră pornește din dreptul drumului spre Masivul Oslea, fiind greu de observat.

Drumul durează aproximativ 40-60 de minute, însă dificultatea traseului este recompenasată de priveliștea uimitoare oferită de Munții Vâlcanului, aflați în dreapta și de ramura sudică a Munților Retazat, în stânga.

Durata normală de vizitare a peșterei este de două ore, iar turiștii au nevoie de echipament special, în perioadele umede, pentru traversarea Bazinului Mare, precum cizme de cauciuc lungi şi surse duble de lumină.

Nu prezinta dificultati mari de parcurgere. Ca echipament sunt necesare cizmele de cauciuc si lanterne sau lampi cu carbid.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.