Rezervația Naturală Grădina Zmeilor

Gradina Zmeilor  este o arie protejata de interes national, rezervatie naturala de tip geologic si peisagistic, situata în judetul Salaj, pe teritoriul administrativ al comunei Balan.

Aria naturala protejata se afla în partea central-estica a judetului Salaj, la 10 km. distanta fata de orasul Jibou, în bazinul Almasului, în teritoriul vestic satului Gâlgau Almasului si se întinde pe o suprafata de 2 hectare.

Zmeii contasteaza placut cu dealurle molcome ale Salajului

Rezervatia naturala Gradina Zmeilor declarata arie protejata prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, cuprinde un ansamblu neregulat de stânci cu numele de: ” Fata Catanii, Zmeul si Zmeoaica, Mosu, Calugarii, Capitanul, Soldatii, Eva, Dorobantul, Degetelul, Sfinxul” , cu forme bizare (turnuri, ciuperci, ace, abrupturi stâncoase), dispuse la baza dealului „Dumbrava”, formate prin actiunea aerului (înghet-dezghet, vânt, temperatura), a apei (spalare, siroire) si a proceselor gravitationale (prabusiri, surpari).gradina zmeilor 1

Gradina Zmeilor este denumirea ce apare în ghidurile turistice însa localnicii îi mai spun si “Fata Catanii”, dupa legenda ce povesteste despre o fata îndragostita de o catana si transformata în stana de piatra de blestemul mamei vitrege.

Acces:

De pe soseaua nationala ce leaga Mun. Cluj-Napoca de  Mun. Zalau (E81) , în localitatea Sânmihaiu Almasului, veti vedea un indicator  spre Jibou pe DN1G si dupa aprox. 15-17 kilometri  veti ajungie în Gâlgau Almasului. Acolo veti vedea iar un indicator spre rezervatia naturala, aprox. 1 km pana la locul de campare si cabana.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.