Mănăstirea Greco-Catolică Maica Domnului

Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca este sediul Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului şi reprezintă rodul unei dorinţe arzătoare a Surorilor la momentul ”ieşirii la lumină” a Bisericii Greco-Catolice, respectiv a Congregaţiei, de-a se reîntoarce la viaţa de mănăstire, după anii grei din perioada comunistă.

După mai mulţi ani de strădanii şi muncă de construcţie, la 8 septembrie 2003, în sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, s-a sfinţit acest lăcaş mănăstiresc de către Preafericirea Sa Card. Lucian Mureşan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, căruia i s-au alăturat alţi trei Ierarhi ai BRU, un sobor mare de preoţi, precum şi un număr mare de credincioşi şi binefăcători.

În comunitatea de la Mănăstire îşi trăiesc vocaţia de a-L urma pe Cristos mai îndeaproape, surori tinere şi surori în vârstă, care se străduiesc în viaţa de zi cu zi, să armonizeze viaţa de rugăciune cu slujirea apostolică, urmând modelul Preasfintei Fecioare Maria – Maica Domnului.

Prin meditarea Cuvântului lui Dumnezeu şi prin primirea regulată a Sfintelor Sacramente, trăind cu intensitate momentele de rugăciune comunitară, care culminează cu Sfânta Liturghie, Surorile găsesc hrană sufletească, forţă pentru a se dărui în slujirea semenilor lor.

Misiunea comunităţii de la Mănăstirea Maicii Domnului este apostolatul rugăciunii cu credincioşii şi la intenţiile lor, însoţirea spirituală, primirea persoanelor care doresc un sprijin moral şi material precum şi apostolatul liturgic. Întrucât rugăciunea liturgică ocupă locul principal în rugăciunea comunitară, marile sărbători ale Anului Liturgic: Naşterea Domnului, Învierea Domnului, Rusaliile şi sărbătorile dedicate Maicii Domnului, sunt pregătite prin itinerarii spirituale specifice şi animate de Corul surorilor. De mai bine de cincisprezece ani, în luna mai, se organizează Zilele de Spiritualitate Mariană.

Prin această misiune, Surorile împlinesc dorinţa Părintelui Fondator, Mitropolit Dr. Vasile Suciu: ”de-a apropia neamul nostru cât mai mult de Domnul, prin credinţă vie” şi se străduiesc să dea mărturie despre o viaţă trăită în lumina valorilor evanghelice, astfel că tot mai mulţi credincioşi îşi îndreaptă paşii spre acest sfânt lăcaş, cu speranţa că vor fi ascultaţi de Bunul Dumnezeu, prin mijlocirea puternică a Preasfintei Fecioare Maria.

Capela Mănăstirii Maicii Domnului este locul prin excelenţă de întâlnire cu Dumnezeu, în care atât comunitatea surorilor, cât şi credincioşii care li se alătură, se pot aşeza în linişte, sub privirea plină de iubire a Mântuitorului, pentru a găsi pacea lăuntrică, lumina şi ajutorul divin, în căutările, îndoielile şi alegerile lor, dar şi tăria necesară în multiplele lupte interioare la care sufletul omului este supus de-a lungul vieţii.

Din dorinţa de a aprofunda mai mult Cuvântul lui Dumnezeu s-a iniţiat un itinerar de rugăciune biblică la care participă săptămânal un grup de credincioşi.

Educarea copiilor şi a tinerilor este un element central al Carismei CMD, de aceea, pregătirea pentru Prima Împărtăşanie solemnă şi catehizarea pe grupe de vârstă, se desfăşoară săptămânal şi este îngrijită cu multă atenţie din partea Surorilor.

Spaţiul generos care înconjoară Mănăstirea, cu liniştea care te învăluie pătrunzând în incinta acestui lăcaş, conferă valenţele unei oaze de pace, a unui liman – chiar şi provizoriu – pentru cei care se refugiază pentru o clipă din ”marea învolburată” a oraşului.

Faţă în faţă cu poarta de la intrarea laterală se află o Grotă închinată Maicii Domnului, care întâmpină pe cel sosit, oferindu-i acestuia pe Pruncul ei divin, pe El care este ”Lumina lumii”. Acesta este şi citatul inscripţionat pe Icoana Mântuitorului de pe Iconostasul din Capela Mănăstirii.

De asemenea, de la Grota Maicii Domnului porneşte o alee ascendentă, presărată la intervale regulate cu Staţiunile Căii Crucii, devoţiune practicată de credincioşi cu multă fervoare mai ales în perioada Postului Mare. Sus pe deal, Calea Crucii se încheie în faţa Crucii de Lumină, care simbolizează triumful Învierii Domnului nostru Isus Cristos.

În tot acest demers tainic, avem, în credinţă, garanţia şi siguranţa prezenţei şi ocrotirii Preacuratei Fecioare Maria, Maica Domnului şi Mama Congregaţiei noastre.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.