Mănăstirea Bălan

Cea mai veche biserică de pe raza localităţii Bălan este biserica de lemn denumită Cricova, cea care este aşezată pe malul stâng al Văii Almaşului. Aceasta se află la circa 50 m NE de noua biserică, zidită în 1996 în acelaşi ţintirim.

Biserica de lemn din Bălan Cricova a fost ridicată, conform tradiţiei, în vremuri îndepărtate, în Mănăstirea Bălan. În curtea actualei biserici stă construită această biserică, ce a a fost construită iniţial la zeci de kilometri, respectiv pe teritoriul mănăstirii cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” din Bălan.

Ea a fost transferată în poziţia actuală de săteni, în anul 1700, pentru a salva acest pământ sfânt care s-a dorit a fi stăpânit de austro-ungari. Astfel că într-o noapte, sătenii, cu carele cu boi, au adus-o şi au montat-o în mijlocul satului. În acest mod, pământul a fost considerat loc sfânt şi nu s-a mai dorit a fi cucerit.

Şi acest loc a rămas sfânt pentru că la câteva zeci de metri distanţă s-a construit o nouă biserică. În ceea ce priveşte cealaltă biserică de lemn, aceasta este cunoscută de localnici drept biserica de lemn din Josani, deoarece se află în partea de jos a satului Bălan.

Aceasta este una dintre cele mai frumoase şi mai valoroase biserici de lemn din Sălaj, atribuită meşterului de biserici itinerant Toader Popa. Ea este datată prin inscripţie din 1695 şi pictată, conform pisaniei, la cumpăna secolelor 18 şi 19.

Structura de lemn se păstrează în condiţii bune, în timp ce pictura este aproape ştearsă. Şi nu puteam să stingem subiectul bisericilor de lemn din comuna Bălan fără să amintim de biserica de lemn din vatra Mănăstirii ,,Adormirea Maicii Domnului”, care datează din secolul 19.

Multe se pot spune despre locuitorii comunei Bălan prin prisma existenţei acestor biserici de lemn, care au marcat scena istoriei creştine din acest loc.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.