Coloanele de bazalt de la Racoș

Coloanele de bazalt de la Racoș sunt rezultatul unei cariere exploatate în secolul 20. Formele de tip poliedru pot atinge înălțimi de până la 12 metri. Coloanele de bazalt de la Racoș au o vechime de peste un milion și jumătate de ani, iar ele sunt mărturia activităților vulcanice din zonă, din Munții Perșani din Carpații Orientali.
Munții Persani din Carpații Orientali ascund cele mai frumoase podoabe, coloanele de bazalt de la Racoș. Aici, există o carieră de exploatare a bazaltului, abandonată și declarată în prezent rezervație naturală. Coloanele ating chiar și înalțimi de 15 metri și se întind pe o suprafața de 1,10 hectare.

Pe un perete al dealului sunt asezate una langa alta, ca niste trunchiuri de copaci, aceste forme bazaltice. Ele au luat nastere din lava racita mai lent rezultata in urma eruptiei.

Coloanele de la Racos sunt faimoase pentru frumusetea lor. Forma lor este hexagonala si pot fi asemuite, la fel ca cele de la Limpedea din Baia Mare, cu o orga. Geologii afirma ca aceste formatiuni ar avea o vechime de un milion si jumatate de ani. Un pamant tanar al Carpatilor, precum cel al Deltei Dunarii.

Cum s-au format coloanele de la Racos? Datorita racirii lavei vulcanului din zona, mama natura a avut grija sa ciopleasca, asemeni unui mester, coloane inalte de bazalt, cu inaltimi cuprinse intre 10-15 metri. Dupa ce in secolul XX la Racos s-a exploatat bazaltul, a ramas in urma un adevarat spectacol al naturii pe care vi-l recomandam sa il vedeti.

Intreaga zona este de explorat. Solul rosiatic a permis si vegetatiei de aici sa isi faca loc, chiar si cativa brazi curajosi au crescut in pamantul nisipos.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.