Biserica Fortificată din Biertan

Cetatea Biertan se găsește în localitatea cu acelaș nume din județul Sibiu și face parte din patrimonial UNESCO din anul 1993.

Situată între Sighișoara și Mediaș, așezarea germană ne surprinde prin frumusețea elementelor sale de design dar și prin capodoperele pe care le conține. Denumirea a fost dată în termini nemțești și se traduse “biserica hala”. A fost construită între anii 1492-1515 în stilul gotic și reprezintă o atracție turistică deosebită în zona transilvaniei.

Intrarea în cetate se face direct din piața centrală printr-o scară de lemn acoperită lungă de 100 m ce datează din 1795. Aceasta face legătura exteriorului fortificației cu interiorul. Ușa datează din 1780 și este în stil renascentist.

Biserica este construită în stil gotic târziu. Altarul este unul dintre cele mai impunătoare din Transilvania și conține 28 de picturi.

Unul dintre elementele de mare atracție pentru vizitatori, îl constituie ușa sacristiei ce datează din 1515, realizată din lemn de stejar. Unicitatea este dată și de sistemul complicat de închidere manevrat printr-o cheie și o manivelă. Prin cheie sunt activate patru mecanisme iar prin manivelă alte cinsprezece. În caz de asediu aici erau adăpostite toate bunurile de valoare ale comunității.

În intreriorul bisericii se mai găsesc câteva dintre steagurile breslelor locale, al țesătorilor, al rotarilor, al croitorilor, al pielarilor, al cismarilor și cojocarilor.

Primul zid al fortificației cuprinde trei turnuri și un bastion. În partea de nord se află turnul cu ceas având amplasate pe trei din pereții laterali ai acoperișului cadranele ceasului din 1508. În acest turn se găsesc și două clopote: unul mare care anunță fiecare oră și unul mic ce anunță fiecare sfert de oră.

În nord-vest se află un turn de apărare cunoscut la începutul secolului XX sub numele de mausoleum, deoarece în 1913 au fost strămutate aici rămășițele pământești ale preoților și episcopilor înmormântați fie în biserică fie în curtea bisericii, fie in vechiul cimitir. În secolul XVIII a fost ridicată în partea de nord a bisericii, tot în prima incintă a fortificației, clopotnița din lemn.

Construcția este compusă din trei încăperi de dimensiuni și înălțimi aproape egale iar intrarea în cetate se poate face prin una din cele 3 porți cu aspect renascentist: poartă vestică, poartă nordică sau cea sudică.

Atracția principala pentru turiști este Turnul Mausoleului deoarece aici sunt adăpostite mormintele preoților ce au slujit biserica, însă aici putem vizita și Turnul Tesatorilr și Turnul Slaninilor. Tot aici se află și o carceră care folosea pentru a închide soții și soțiile care se aflau în dușmănie reciprocă.

Altarul bisericii este cel mai mare din Transilvania și este alcătuit din 28 de panouri pictate de un pictor cu influențe nemțești și austriece. A fost construit de maeștri din Nurnberg și Viena între anii 1483-1513 și conține 28 de picturi superbe cu scene din viața lui Isus, a Mariei, răstignirea, botezul, tăierea împrejur și diferite picturi cu sfinți. Câteva dintre ele sunt copii realizate după picturile altarului Schittenstift din Viena.

Altarul este unic în Transilvania în mod special datorită bogăției de picturi. În mijlocul altarului, acolo unde acum se află crucifixul, se află în perioada catolică o statuie a Fecioarei Maria. De aici și denumirea bisericii: „Biserica Sf.Maria”.

Ansamblul arhitectonic de la Biertan impresionează prin încadrarea armonică în localitate, prin valoarea să estetică și informativ istorică și mai ales prin substanța originară păstrată de la sfârșitul secolului al XV-lea și începutul secolului al XVI-lea, caracteristici care au determinat includerea sa în Lista Patrimoniului Universal UNESCO.

Există și o legendă care spune că soții ce se certau, înainte de divorț erau închiși în cetate pentru două săptămâni fiind nevoiți să se suporte. Aveau disponibile o singură lingură, o furculiță, o masă, un pat, un scaun și nu aveau cuțit. Din acest motiv, în 300 de ani, la Biertan a avut loc un singur divorț.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.