Statuia Inima Lui Iisus de pe dealul Gordon

Inima lui Iisus este o construcție monumentală ridicată în inima României, pe muntele Gordon din județul Harghita. Neobișnuita statuie este una dintre cele mai mari reprezentări ale Mântuitorului din Europa și are o înălțime de 22 de metri.

În interiorul statuii se află scări metalice, în spirală, pe care puteți urca până în capul acesteia, priveliștea fiind minunată de sus.

Criticat pentru design-ul său, artistul Zavaczky Walter, de origine din Odorheiul Secuiesc, a gândit statuia într-o formă oarecum similară cu Cristo Redentor din Rio. Asta înseamnă că Iisus Hristos este reprezentat cu brațele desfăcute și cu privirea îndreptată spre cer. Însă similitudinile se opresc aici pentru că în rest monumentul diferă complet, de la materialele folosite și până la conceptul propriu zis care presupune o structură deschisă intemperiilor.

Inima lui Iisus este realizată aproape exclusiv din fier galvanizat și oțel inoxidabil, două materiale care nu generează rugină și rezistă un timp foarte îndelungat. Iar ăsta este un lucru bun pentru că locația aleasă pentru această construcție, vârful muntelui Gordon, prezintă precipitații și vânt puternic o bună parte din an. Costurile statuii Inima lui Iisus s-au ridicat la aproximativ 200.000 de euro.

Ridicată pe o fundație solidă din beton, Inima lui Iisus are o siluetă ce poate fi recunoscută de la distanță. Asta se datorează parțial și faptului că dispune de o structură centrală de forma unui turn cu șapte etaje și o grilă exterioară cu decorațiuni complexe ce formează trunchiul Mântuitorului.

De ambele părți ale acesteia, câte patru rânduri de tablă se continuă armonios formând imaginea unei mantii iar în laterale, mâinile construite tot din metal galvanizat ies în afară deschise asemenea celor ale lui Cristo Redentor.

Capul statuii este format cel mai probabil dintr-un schelet metalic pe care sunt fixate plăci de oțel inoxidabil ce-i dau forma caracteristică. Iar în jurul acestuia, un cerc metalic susținut de cinci raze subțiri formează aureola Mântuitorului. Această combinație ciudată, căci ritul ortodox nu permite statui iar cel catolic folosește un alt fel de aureolă, pare să sugereze că Inima lui Iisus este mai degrabă o formă de artă decât una de cult, țintind spre a deveni un simbol al zonei.

In interiorul statuii este gol așa că vizitatorii pot urca pe o scară în spirală până la vârf pentru a admira panorama din zonă. De la cei 22 de metri înâlțime cât are Inima lui Iisus, turiștii vor putea să vadă aproape tot peisajul dintre Odorheiul Secuiesc și Sovata, pe o rază destul de mare.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.