Schitul Bradul Gurguiata-Vâlcea

Schitul Bradu este un schit ortodox aflat in localitatea Gurguiata, la mai putin de zece kilometri de statiunea Baile Olanesti, in judetul Valcea.

Schitul Bradu a fost construit pe temelia unui schit mai vechi, numit „Schitul de sub Rapa Bradului”, inchinat tot Sfantului Ioan Botezatorul, care exista deja in anul 1737. Schitul cel vechi, construit din lemn, a fost inaltat de pustnicii locului, inainte datei de 15 iulie 1737, cand este mentionat de un document al vremii.

Actuala biserica a schitului, din zid, a fost construita in anul 1784, de catre „Sava ieromonahul”, originar din satul Scrada, judetul Gorj, fost egumen al Schitului Iezer, cu ajutorul ieromonahului Clement si al lui „Grigore preotul”. Vreme de saisprezece ani, cei cativa monahi ai schitului, adunati in jurul parintelui Sava, au carat cu multa osteneala bucati mari de piatra, pentru zidirea noii biserici.

Biserica schitului este zidita in forma de corabie, avand interiorul impartit in mod clasic, avand Sfant Altar, naos si pronaos. Catapeteasma bisericii este din zid, ea avand numai o usa diaconeasca, langa cele Imparatesti, iar nu doua, precum este in general.

Biserica a fost zugravita in fresca, intre anii 1783-1784, pe vremea domnitorului Mihai Sutu, de catre „popa Dimitrie zograf”. Pictura originala se pastreaza pana astazi, ea acoperind aproape in intregime interiorul bisericii, precum si peretii si bolta pridvorului.

In anul 1994, in chiliile parasite de la Schitul Bradu s-a stabilit un calugar, iar mai apoi, in anul 1996, in schit au fost aduse zece maici, in mare parte de la Schitul Iezer, noua obste avandu-l ca duhovnic pe ieromonahul Varsanufie Gherghel, staretul Manastirii Patrunsa.

Astazi, obstea schitului numara doisprezece maici nevoitoare, care petrec vremea in munca si rugaciune, sub staretia maicii Arsenia Maxim.

Schitul se afla asezat in mijlocul padurii, intr-o zona foarte retrasa. Ultimii trei kilometri pot fi parcursi doar cu o masina 4X4, pelerinii trebuind sa mearga pe jos aceasta distanta.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.