Ansamblul monument istoric ”Mănăstirea Cotești”

Mănăstirea Coteşti este aşezată la trei kilometri depărtare de localitatea cu acelaşi nume, în marginea unei păduri Biserica “Sfânta Treime”, construită în secolull al XVIII-lea  a fost consolidată şi renovată în 2006. În biserică s-a păstrat pictura murală originală care este într-o stare avansată de degradare.

De-a lungul timpului mănăstirea a fost locuită succesiv de călugări şi de maici, cunoscând mai multe perioade înfloritoare. Vicistitudinile vremurilor au lovit greu mănăstirea. În timpul Războiului din 1916-1918 biserica a suferit mari pierderi.

Toate manuscrisele, actele , hrisoavele domneşti care se aflau în posesia mănăstirii au fost distruse. Unul din clopotele donate în 1859 de slugerul Cotescu a fost luat de germani. De asemenea a fost afectată de cutremurul din 1940. A fost restaurată în anul 1947, an din care se păstrează şi pisania de deasupra intrării în biserica.

În momentul desfiinţării mănăstirii în anul 1960 mănăstirea număra 80 de maici care locuiau în 44 de chilii. Mănăstirea este repopulată după anul 1990, în prezent aici locuind numai câteva maici, prin stradania cărora s-au construit clădiri din zid pentru trapeză, stareţie şi chilii.

A fost renovată clopotniţa şi în 2006 s-au executat lucrări de renovare exterioară a bisericii.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.