Peștera Laptelui

Pestera Laptelui, este situata in satul Ciungetu, din comuna Malaia, jud. Valcea. Peştera Laptelui prezintă interes, mai ales din punct de vedere paleontologic şi istoric.

S-au descoperit fosilele unor animale mici, care au trăit cu mai bine de 50.000 de ani în urmă, precum şi fragmente ceramice, vestigii ale Culturii Glina, acestea fiind expuse la Muzeul de Istorie al judeţului Vâlcea.

Denumirea Peşterii Laptelui vine de la scurgerile de calcit solubilizat alb (curgeri parietale). Acestea impregnează pe alocuri pereţii interiori şi bolovanii podelei. Pereţii par brodaţi cu mici concreţiuni albe. Peştera Laptelui are o galerie lungă de 22 de metri, care se termină cu o mică acumulare de apă. Galeria poate fi parcursă fără dificultate.

A fost cartată la sfârșitul anilor ’70 de către Cercul Speologic „Nyphargus” din Râmnicu Vâlcea. Rezultatele obținute au fost publicate de Ghiță Procopie. La câţiva metri mai sus de peșteră se află alte două mici grote cu dezvoltare verticală, care suscită interesul cercetătorilor.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.