Cascada Moara Dracilor prin Cheile Cernei
Cheile Cernei este o arie naturală protejată de interes național, ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), situată pe valea Cernei, pe raza comunei Lunca Cernii de Jos.
Rezervația naturală aflată în Munții Poiana Ruscă, are o suprafață de 2 ha și reprezintă o formațiune geomorfologică de chei, cu versanți înalți, săpată în rocile metamorfice (șisturi cristaline) de apele pe Râului Cerna.
Valea Cernei, Cheile Cernei (830m), Vâlcea – una dintre cele mai pitorești chei din Carpați oferă numeroase obiective naturale care pot fi admirate de-a lungul ei.
Traseul începe la intersecția de la Podul Cernei și urmeazâ spre nord drumul ce străbate satul Cerna. Drumul forestier, care străbate cheile, ţine firul apei, aproximativ 15 kilometri.
Cheile Cernei au pereţi abrupţi, înalţi, tăiaţi în calcarul care stăpâneşte locurile. Turiștii care ajung pe Valea Cernei se pot bucura de peisaje spectaculoase, de o vegetație bogată, cascade, mici căderi de apă și numeroase peșteri.
Pe drumul foresteri care duce la cascadă te întâmpină „Sfinxul Cernei” sau „Stânca cu Cruce” (o stâncă înaltă pe care se poate observa o cruce).
De aici, se poate urca spre cascada Moara Dracilor, denumită după zgomotul făcut când debitul Cernei crește.
Cascada Moara Dracilor are doua jgheaburi prin care trece apa. Sunt săpate in stâncă și seamănă cu jgheaburilor morilor de apa. In cădere apa formează o cascada de aproximativ 10 metri.
Pe dreapta şi stânga se pot observa și alte drumuri forestiere, dar cel de pe Cerna nu se desprinde de firul apei. Drumul se poate continua până la aproximativ cota 1300, acolo unde se poate alege una din variantele ce ne scot pe culmile înalte din preajmă.
Se poate merge dinspre Cerna cu orice masina pe drumul neasfaltat pana la bariera. Noi am găsit bariera săltată dar n-am trecut cu mașina de barieră și am luat-o pe jos.
De la bariera pana la cascada mai sunt vreo 7-800 de metri de mers pe plat, pe drum forestier. Cascada se vede din drum.
Se poate coborî la ea doar cu bete de drumetie, altfel este riscant pentru că nu este amenajat.
ATENŢIE! La acest obiectiv turistic se ajunge doar pe jos. Dacă vrei să îţi setezi gps-ul ca să te ducă cel mai aproape de traseu cu maşina, în condiţii de drum bun, apasă pe bulina roşie. Nu există loc de parcare la indicaţia dată.