Peștera Arnăuților

Pestera Arnautilor se afla in versantul drept al Cheilor Manzului (Olanesti), judetul Valcea, la o altitudine de 1000 metri. Este alcatuita dintr-un culoar ascendent mai larg la inceput si ingustat spre fund prin coborarea tavanului.

Peretii au putine formatiuni concretionare iar pe podea exista doar cateva mici domuri, in rest fiind acoperita cu mult material clastic si praf de argila de decalcifiere si de mondmilch.

Pestera Arnautilor este o pestera rece (6°C in aer si 5,5°C in apa), destul de umeda si lipsita de curenti de aer si detine putine resurse trofice. Aici s-au descoperit doua specii de miriapode diplopode si chilopode, ambele reprezentate prin foarte putini indivizi.

Impreuna cu Pestera cu Lapte si cu pesterile din Cheile Cheii, formeaza nucleul de pesteri cel mai estic din Carpatii Meridionali in care se gaseste fauna troglobionta.
.
Pentru vizitare este nevoie de condiție fizică bună și să nu aveți rău de înălțime. Traseul care duce până la peșteră este un traseu destul de dificil, foarte abruct. (VEZI VIDEO).  Odată ce ai ajuns la intrarea în peșteră ai nevoie doar de mijloace de iluminare.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.