Muzeul Dunării de Jos din Călărași

Muzeul din Călăraşi a luat fiinţă în anul 1950. Între 1968 – 1987 a funcţionat ca secţie de istorie şi arheologie a Muzeului Judeţean Ialomiţa, iar din 1987 este muzeu judeţean de sine stătător. Clădirea muzeului este monument de arhitectură de la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Expoziţia permanentă prezintă publicului expoziţii tematice şi bogate colecţii de arheologie (ceramică, figurine antropomorfe şi zoomorfe, vetre, unelte, fragmente de edificii din neo-eneolitic din situl arheologic Sultana – Malu Roşu, plastică antropomorfă de epocă romană, colecţie de opaiţe romane, ceramică smălţuită şi podoabe bizantine de la Păcuiu lui Soare), numismatică antică şi medievală, exponate care ilustrează istoria locală.

Muzeul mai deţine colecţii de etnografie şi de artă românească modernă şi contemporană. Din data de 9 iunie 2012 s-a deschis Secţiei „Tezaur şi arheologie” a Muzeului Dunării de Jos Călăraşi, în noua locaţie din str. 1 Decembrie 1918 (la demisolul Consiliului Judeţean Călăraşi).

Evenimentul reprezintă încununarea unui efort susţinut de peste doi ani din partea Consiliului Judeţean şi a specialiştilor muzeului. Clădirea a fost proiectată şi dotată cu aparatură modernă de ultimă generaţie, ce asigură o securitate în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Acest fapt a făcut posibilă expunerea în premieră a unor piese excepţionale ce fac parte din Tezaurul muzeului (monede, podoabe de aur şi argint etc.), patrimoniu care ilustrează evoluţia comunităţilor dunărene din preistorie până la sfârşitul antichităţii.

În acest spaţiu modern sunt expuse marelui public o serie de piese arheologice din cele mai vechi timpuri şi până în epoca romană descoperite pe teritoriul judeţului Călăraşi şi în zona Dunării.

Remarcăm expunerea unor tezaure monetare precum cele descoperite la Rasa (tetradrahme de tip Filip II şi Alexandru cel Mare), Boşneagu (tetradrahme thasiene, Jegălia (denari romani republicani), Bora (secolul XVI), monede de aur bizantine, monede din argint medievale din Europa Centrală şi Imperiul otoman.

Județ Călăraşi
Localitatea CĂLĂRAŞI
Adresa Str. Progresului nr. 4
Cod postal 910079
Telefon 0242.313.161; 0242/311.974
Fax 0242.311.974
Adresa E-MAIL [email protected]
Acces în centrul oraşului, vis-a-vis de aripa de sud a Prefecturii
Program 10:00 – 18:00
Director Marian Neagu

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.