Mănăstirea Izvorul Tămăduirii Coslogeni

Mănăstirea a fost înființată în 2003 în vecinătatea unei cruci din piatră numită „Crucea de leac”, care, spun legendele, a crescut singură din pământ și unde pe parcursul timpului au avut loc vindecări miraculoase, în special la marile pelerinaje care aveau loc aici de sărbătoarea Izvorul Tămăduirii (prima zi de vineri de după Paști).

La baza crucii se găsea un izvor cu proprietăți tămăduitoare, care acum este captat într-o fântână situată alături. Măsurătorile bioenergetice efectuate asupra crucii relevă un nivel energetic foarte ridicat, cu mult mai înalt decât acela al bioenergoterapeuților.

Mănăstirea Coslogeni poartă hramul „Izvorul Tămăduirii” și este unul dintre cele mai cunoscute așezăminte monahale de pe cuprinsul județului Călărași.

Renumele acesteia i se datorează prezenței unei cruci de lemn, ce datează din secolul al XVII-lea. I se mai spune și „Crucea de leac”, grație minunilor care s-au petrecut de-a lungul timpului. În legendă acesta este realizată de un boier care a vrut să o transporte cu un car de boi până la Fetești.

Însă pe câmpul din Coslogeni aceasta s-a lăsat grea dintr-o dată, distrugând carul. Deși ulterior au încercat să o mute cu cinci perechi de boi, nu s-a putut. Astfel, rămânând pentru multă vreme aici, a fost protejată de săteni și de preotul locului, chiar dacă era considerată o piatră de hotar.

Apoi, în anii ’90 se ridică un schit de călugări, crucea fiind integrată în arhitectura catapetesmei paraclisului. După aceea, între 2006-2007 se construiește o biserică de lemn în stil maramureșean. În curtea mănăstirii se află și o fântână pictată, locul fiind liniștit.

Mulţi bolnavi şi-au găsit vindecarea, cei ce nu puteau vorbi au primit grai, orbii şi-au recăpătat vederea. Schitul  Coslogeni se află la intrarea în satul Coslogeni din comuna Dichiseni, pe DN 3B Călăraşi – Feteşti.

Locul şi-a câştigat faima datorită unei cruci de piatră despre care se spune că este făcătoare de minuni. Crucea izvorâtoare de mir de la Coslogeni a fost înfiptă pe o mică temelie de piatră, chiar la marginea drumului prăfos, de ţară. Nimic nu anunţă că aici s-ar afla un loc sfânt, în care s-au săvârşit multe vindecări miraculoase.
Veche de aproape jumatate de mileniu şi pomenită de mai toţi marii noştri istorici, Crucea de la Coslogeni rămâne o enigmă deschisă. Sfânta Cruce datează din anul 1620. A fost făcută de un boier din Călăraşi pentru a fi dusă la Feteşti. A fost transportată cu un car spre locul de destinatie. Pe câmp însă, carul a cedat din cauza greutăţii, s-a stricat. Crucea a fost dată jos pentru a se putea repara carul, apoi a fost ridicată în car, dar boii n-au mai putut merge.

Atunci, crucea a fost înţepenită în acest loc de către niste credincioşi şi, cu timpul, s-a văzut că e făcătoare de minuni,iar oamenii n-au încetat să vină să se roage în acest loc.

Se spune că aceasta nu poate fi urnită din loc decât cu puterea Domnului. Mai mult decât atât, localnicii spun că aceasta a crescut, s-a înălţat şi doar cei care vin aici cu credinţă au parte de tămăduire. Între anii 1990-1993 a fost ocrotită de creştinii care au zidit deasupra ei un lăcaş de închinare şi slujire cu sprijinul părintelui paroh din satul Coslogeni şi al credincioşilor care veneau din toata ţara să se inchine sfintei cruci.

La cererea credincioşilor din această zonă şi cu binecuvântarea episcopului Damaschin Coravu s-a decis ca în acest loc binecuvântat de Dumnezeu să fie un schit de călugări.
Astfel că, în anul  2003 a fost înfiinţat Schitul Coslogeni. Lucrările de extindere şi dezvoltare a Schitului au continuat, punându-se piatra de temelie a unei  biserici, cu hramul “Înălţarea Sfintei Cruci”. Sfântul lăcaş, realizat din lemn în stil maramureşean, are înălţimea de 26 de metri , 16 metri lungime şi 6,30 metri lăţime

Despre Crucea de leac de la Coslogeni s-a dus vestea că e făcătoare de minuni, însă comuniştii nici nu au vrut să audă despre aşa ceva. Au făcut tot posibilul ca aceasta să dispară, însă nimeni nu s-a putut împotrivi voinţei Domnului. Chiar şi buldozerele au cedat când au încercat să demoleze crucea din piatră. Semnele divine arătau clar că nu trebuie mişcată din loc. Un bărbat “nedus la biserică“ a paralizat pe loc în timp ce lucra la mutarea crucii, spun bătrânii satului.

Legenda  spune că, într-o zi ploioasă şi friguroasă, un copil care venise cu vitele la păscut s-a adăpostit la rădăcina Sfintei Cruci. Copilul era mut şi nici nu auzea şi, după ce s-a atins de Sfânta Cruce, a început deodată să vorbească şi să audă. De atunci s-a dovedit că este o cruce făcătoare de minuni. Mulţi oameni bolnavi, demonizaţi, vin la această cruce ca să capete tămăduire.

Chiar în inscripţia ei se spune că este o cruce „sfântă şi de viaţă făcătoare“.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.