Mănăstirea Rarău

Mănăstirea Rarău se află, după cum îi spune și numele, în Masivul Rarău. Este ușor accesibilă turiștilor, indiferent din care parte a muntelui te apropii. Oricum n-ai decât două variante: Pojorâta, în apropiere de Câmpulung Moldovenesc și satul Chiril de pe Valea Bistriței, comuna Crucea.

Mănăstirea Rarău este locuită de călugări și a fost ctitorită de către însuși domnitorul Petru Rareș, în anul 1538. Are deci aproape 500 de ani de vechime, ceea ce o transformă într-un obiectiv turistic interesant chiar și pentru turiștii care nu se simt prea atrași de spiritualitate.

Există multe legende și povești interesante care circulă în jurul acestui lăcaș de cult și care povestesc frânturi dintr-o poveste care pare desprinsă din basme.

De pildă, povestea mănăstirii spune că bazele sale au fost puse de un călugăr pe nume Sisoe la finele secolului al XV-lea, acesta ridicând un locaș de cult în care soția lui Petru Rareș, Elena, s-a ascuns aici împreună cu odraslele sale după ce soțul său a fost înlăturat de la domnie.

Prima mănăstire nu a fost însă pe locul unde se află astăzi schitul Rarău, ci în partea cealaltă a muntelui, spre Pojorâta. Înainte de ocupația austriacă însă călugării au mutat locul mănăstirii pe versantul dinspre Chiril al muntelui, temându-se de furia năvălitorilor.

Ca răsplată pentru călugării ce i-au protejat familia, domnitorul a ridicat o nouă biserică în locul celei deja existente, biserică care dăinuie până în ziua de azi. Alături de ea, în anul 2000, a mai fost ridicată una.

Legenda merge mai departe și ne povestește că în 1541 domnitorul ar fi venit din nou pe Rarău, fiind în război cu tătarii. Petru Rareș și-ar fi lăsat aproape de vârful muntelui soția, fiul și o parte de avere, încercând să-i ascundă într-o peșteră de furia năvălitorilor.

Unul dintre lucrurile pe care credincioșii le consideră adevărate despre Mănăstirea Rarău este faptul că aceasta adăpostește icoane făcătoare de minuni.

Cea mai vestită icoană este cea a Fecioarei Maria, Izvorâtoare de Mir, dar mănăstirea mai are în păstrare și icoana Sfântului Ioan Evanghelistul, de asemenea considerată făcătoare de minuni. Aceasta din urmă se află în biserica nouă a mănăstirii.

Icoana Maicii Domnului a fost dăruită schitului de însuși domnitorul Petru Rareș, la sfințirea lăcașului de cult. Se spune că această icoană, pe când se afla în mănăstirea situată pe partea dinspre Pojorâta a muntelui Rarău, dispărea constant înainte de ocupația austriacă. Întrebată fiind de călugări de ce dispare, icoana ar fi rostit următoarele cuvinte: ”Unde pleacă icoana mea, să mutați schitul, căci austriecii îi dau foc!”. De aici se trage mitul icoanei făcătoare de minuni de la Mănăstirea Rarău, care ar fi salvat în acest fel mănăstirea și călugării și care ar fi făcut mai multe minuni de atunci și până în prezent.

Legenda mai povestește cum schitul a fost mutat în acele momente de cumpănă pe partea dinspre Chiril, unde se află și astăzi, la porunca vornicului Sabie, care i-ar fi îndemnat pe călugări să mute schitul astfel încât acesta să rămână pe vecie al Moldovei.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.