Pestera Meziad

Pestera Meziad este o pestera mare, fiind una dintre primele pesteriamenajate si, pentru multa vreme, una dintre cele mai lungi pesteri din Romania.

Situata in judetul Bihor, pe Valea Meziadului, in regiunea sud-estica a Muntilor Padurea Craiului si zona de vest a Muntilor Apuseni, Pestera Meziad are o lungime de 4.750 m.

Pestera se afla la o altitudine de 297 m, iar gura de intrare are o inaltime de 16 metri si o latime de 10 metri. Pestera are doua niveluri de carstificare:

Nivelul inferior, care insumeaza 1.542 m si se caracterizeaza prin spatii neobisnuit de ample, masurand frecvent intre 20-30 m latime si 15-20 m inaltime. Dupa circa 400 m, galeriile se ingusteaza brusc, nivelul inferior prelungindu-se prin doua galerii greu accesibile, care, din aceasta cauza, nu sunt incluse in sectorul turistic al pesterii.Pestera Meziad 1

Nivelul superior, in lungime totala de 3.208 m, prezinta trei zone principale de racord cu galeria inferioara: Galeria descendenta, Galena de jonctiune si Gatul dracului. Suprapunerea celor doua niveluri in regiunea Podului Natural creeaza un spectacol deosebit de impresionant, inaltimea totala a cavernamentului ajungand aici la 35 m.

Pestera ofera conditii prielnice pentru hibernarea liliecilor, in special cei din specia Miniopterus schreibersii, care formeaza o colonie destul de mare in Sala Liliecilor.

Declarata monument al naturii, pestera a fost cercetata intens. In 1921 a fost vizitata de o echipa de geologi avandu-l in frunte pe renumitul speolog roman Emil Racovita.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.