Castelul Windsor, Anglia

La cativa km distanta vest de Londra, aproximativ 40,  in comitatul Berkshire se afla Windsor.
Identificat ca blazon al Casei regale de Windsor, orasul omonim adaposteste cel mai mare si mai vechi castel locuit din lume.
Castelul Windsor este alaturi de Palatul Buckingham din Londra si Palatul Holyrood din Edinburgh, una din resedintele principale ale monarhilor britanici din Casa de Windsor.
Zidurile inalte si vechi ale Castelului Windsor atrag privirea turistilor si maresc gradul de mister, emanat de ceea ce se petrece dincolo de ele.
Castelul original a fost construit după invazia normandă a lui William Cuceritorul. Inca de pe vremea lui Henric I-ul a fost folosit de o intreaga succesiune a  monarhilor britanici  şi este cel mai vechi palat locuit din Europa.
Castelul Windsor a supravietuit perioadei tumultoase pe timpul Razboiului Civil (perioada Oliver Cromwell), în care castelul a fost folosit ca un comandament militar pentru forţele insurgente ( parlamentare) şi  închisoare pentru Carol I-ul. În timpul restaurării, Carol al II-lea a reconstruit o mare parte din Castelul Windsor, cu ajutorul arhitectului Hugh May, care a creat  interioare extravagante, în stil baroc, lăudate încă  si astăzi.
După o perioadă de neglijare în timpul secolului al XVIII-lea, regii George al III-lea şi al IV-lea, au renovat şi reconstruit palatul lui Charles al II-lea, cheltuind o suma exorbitanta de bani. Apartamentele regale folosite pana astazi sunt pline de mobilier rococo, gotic si baroc. Regina Victoria a făcut modificări minore în castel, care a devenit locul în care si-a petrecut o mare parte a domniei sale.
Castelul Windsor ocupă un site mare, de mai mult de cinci hectare şi combină caracteristicile unei fortificatii cu un palat şi un oraşel. Castelul de azi a fost creat intr-o secvenţa de constructii pe etape, în diferite perioade istorice, culminând cu lucrările de reconstrucţie după un incendiu în 1992.
Castelul Windsor este în esenţă un design georgian şi victorian, bazat pe o structură medievală, cu caracteristici gotice, reinventat intr-un stil modern (neo-gotic). Din secolul XIV-lea, s-a încercat transformarea arhitecturii castelui printr-o reinterpretare a modei contemporane, pastrand insa  tradiţiile vechi, imitând în mod repetat stiluri vechi sau chiar antice.
Curtea de sus (nivelul superior / Upper Ward) al Castelului Windsor cuprinde o serie de clădiri importante, care formeaza un patrulater central al acestui nivel. Apartamentele de stat (adica cele publice) sunt construite de-a lungul partii de nord, cu o serie de clădiri anexate de-a lungul peretelui de est.
Tot in acest nivel se afla şi apartamente regale (private) cu iesire la Poarta de sud George al IV-lea, cu Turnul din colţul de sud-vest, care poarta numele regelui  Edward a-III-lea. Turnul Rotund marcheaza marginea de vest a curtii. O statuie ecvestra din bronz al lui Carol al II-lea se află  in fata  Turnului Rotund.
Atractia principala a orasului Windsor este Castelul, in jurul caruia s-au dezvoltat cateva strazi cu case si magazine.
Windsor are aerul unei statiuni turistice linistite in care te poti bucura de plimbari romantice, dar si de reduceri de sezon. In magazinele din oras regasiti cele mai populare case de design din domeniul vestimentar la preturi rezonabile. Nu lipsesc celebrele Zara, H&M, Bershka, care atrag cumparatorii nu doar prin pret ci si prin gama vasta de modele.
Biletul de intrare costa 20 GBP si este valabil pe un an intreg iar accesul in interiorul citadelei se face destul de greu, dupa o examinare amanuntita de tip „check in-aeroport”, a continutului gentilor si obiectelor personale ale vizitatorilor.
Dupa ce treceti de aceste filtre de securitate, calatoria pe aleile in panta ce duc la castel, va fi extrem de placuta.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.