Orașul Timișoara

Farmecul Timișoarei constă în viața sa culturală distinctă, având o combinație impresionantă de arhitectura bizantină, barocă și modernistă. O parte din cele mai interesante atracții turistice ale orașului o reprezintă clădirile elegante în stil baroc din jurul marilor piețe ale orașului.

Timișoara este unul dintre cele mai importante orașe și minunate ale României. Dacă îți plănuiești o vacanță, nu ai cum să uiți să treci pe lista ta și această destinație. Vei pleca de aici cu o groază de amintiri frumoase și multe poze deosebite.

Timișoara este situată în sud-estul Câmpiei Panonice (respectiv în sudul Câmpiei de Vest), în zona de divagare a râurilor Timiș și Bega.

Timișoara, în traducere: „cetatea de pe Timiș” este reședința și cel mai mare oraș al județului Timiș din regiunea istorică Banat, vestul României. Numele localității vine de la râul Timiș (trecând la sud de municipiu), numit de romani în antichitate Tibisis sau Tibiscus.

Prima atestare documentară a localității Timișoara este destul de controversată, aceasta fiind plasată de specialiști în 1212 sau în 1266. În 1175 este menționat comitatul Timiș, dar sursele nu menționează care este centrul economic și administrativ al acestuia. În momentul atestării sale acesta făcea parte din comitatul Timiș, o unitate administrativ teritorială a regatului ungar. Teritoriul cunoscut mai târziu ca Banat cu centrul administrativ în „Urbis Morisena” (apoi Cenad), fusese cucerit de către maghiari în jurul anului 1030 și încorporat în regatul ungar. Fiind așezată într-un punct strategic, de unde putea fi controlată o mare parte a Câmpiei Banatului, atât Timișoara cât și funcția de comite de Timiș au devenit din ce în ce mai importante.

Timișoara a primit un impuls deosebit în timpul domniei regelui Carol Robert de Anjou, care în urma vizitei sale din 1307 a ordonat construirea aici a unui palat regal. În timpul anarhiei feudale, acesta va muta capitala Ungariei la Timișoara.

Numirea lui Iancu de Hunedoara în funcția de comite de Timiș, în 1440 marchează un capitol aparte din istoria Timișoarei. Iancu de Hunedoara a fost cunoscut în întreaga regiune pentru reputata victorie de la Belgrad asupra otomanilor, fiind considerat în acea vreme apărător al creștinătății. El a transformat orașul într-o tabără militară permanentă și în domiciliul său, după ce s-a mutat aici împreună cu familia. Astfel, cetatea va rămâne în posesia Corvineștilor până în 1490.

Pe 20 decembrie 1989, Timișoara a fost declarată primul oraș din România liber de comunism. Timișoara este un oraș multicultural, influențat de diversele comunități etnice, în special de cea germană, maghiară și sârbă, dar și de cele bulgară, italiană și greacă. Moștenirea culturală și diversitatea ofertei culturale sunt punctele forte ale orașului.

Din punct de vedere turistic Timișoara deține cel mai amplu ansamblu de clădiri istorice din România, constituit din ansamblurile urbane ale cartierelor Cetate, Iosefin și Fabric.

Arhitectura variată, influențele barocului Vienez și multitudinea de parcuri au adus Timișoarei, așa cum s-a spus mai sus, renumele de „Mica Vienă” și de „Orașul parcurilor”.

Obiective turistice în Timișoara

Piaţa Victoriei

Este locul în care Timișoara pe data de 20 decembrie 1989 a fost proclamată primul oraș liber din România. Aceasta a fost un bulevard principal care la începutul secolului XX, concomitent cu demolarea cetăţii, centrul Timisoarei a fost reproiectat si s-a transformat in piata pentru a permite dezvoltarea orasului.

În jurul pieței se găsesc instituții culturale importante precum: Opera Română, Teatrul Național, Teatrul Maghiar de Stat, Teatrul German de Stat, Catedrala Mitropolitană, cinematografele Timiș, Capitol și Studio, Muzeul Banatului, galerii de artă și multe magazine.

Unele din cele mai importante evenimente culturale se desfăşoară tot aici în Piaţa Victoriei: JazzTM, Timfloralis, Festivalul de Teatru FEST-FDR, Festivalul de Operă şi Operetă, Târgurile de Paşti şi de Crăciun, Concertele de Anul Nou şi multe altele.

Piaţa Unirii

Piaţa Unirii este cea mai veche piata istorica din Timisoara ce găzduieşte construcţii deosebite, în stil baroc, precum Palatul Baroc, Domul Romano-Catolic, Catedrala Ortodoxă Sârbă, Palatul Episcopiei Ortodoxe Sârbe şi Monumentul Sf. Treime, amplasat central.

De-a lungul timpului aceasta s-a numit si Piata Principala (Hauptplatz , Piata Domnului ( Domplatz) si Piata Piața Losonczy (după numele comitelui Ștefan Losonczy, ucis la 1552 când cetatea a fost cucerită de turci).

Numele de Piața Unirii i-a fost dat în 1919, pentru că aici s-au oprit trupele române care au intrat în Timișoara.

Piaţa Libertăţii

Piața Libertății (inițial Paradeplatz, „Piața de Paradă”, apoi Prinz Eugen Platz, „Piața Prințul Eugen”) este o piață istorică din Timișoara ce a adăpostit de la început mai multe clădiri cu funcţiuni militare. Aici se află Comenduirea Garnizoanei, Primăria Veche, fosta Cancelarie de război (lângă Primăria Veche), Cazinoul Militar, dar şi un important monument baroc “Monumentul Sf. Maria şi Sf. Ioan Nepomuk“.

În anul 1848, odată cu izbucnirea revoluției maghiare, numele pieței se schimba în Piața Libertății.

Cetatea Timişoarei

Este o cetate istorica pe locul si in jurul careia a fost construit orasul Timisoara. A fost până la începutul secolului XX cea mai amplă fortificaţie militară în sistem bastionar de pe teritoriul României. Cetatea avea trei „inele” de fortificaţie şi cuprindea 9 bastioane. Însă, cu timpul, zidurile au încorsetat centrul oraşului şi au împiedicat dezvoltarea lui, astfel că în 1892 s-a hotărât demolarea lor.

Singurul bastion rămas până în zilele noastre, ce stă mărturie pentru gigantica fortificaţie existentă cândva, este BASTIONUL MARIA THERESIA.

Parcurile Timişoarei

Parcurile dau Timişoarei renumele de oraş al florilor şi al parcurilor, datorită numărului lor mare, de la faptul că se poate traversa oraşul, trecând dintr-un parc în altul şi mai ales datorită prestigiului pe care oraşul l-a câştigat, încă din sec. al XIX-lea, când aici trăiau cultivatori de trandafiri, vestiţi în întreaga Europă.

În prezent parcurile găzduiesc multe din evenimentele culturale ale Timişoarei, precum Bega Bulevard, la Festivaluril Inimilor-festival internaţional de folclor, Ruga Timişoarei, festivaluri de film, festivaluri pentru copii, sau încântă privirile vizitatorilor cu zeci de mii de lalele în perioada festivalului Timfloralis.

Bega

Până în secolul al XVIII-lea zona Timişoarei era o zonă mlăştinoasă. Pentru asanarea mlaştinilor si pentru dezvoltarea economică şi socială a oraşului a fost necesară construirea unui canal. Construcţia canalului Bega a început 1728, iar în 1732 a circulat prima navă de la Timişoara, pe Bega, Tisa apoi pe Dunăre, până la Pancevo, în Serbia. Lungimea totală navigabilă a Canalului Bega era de 116 km.

În prezent Bega e importantă pentru transportul public şi de agrement, cu vaporaşe, în Timişoara, având totodată şi un rol important pentru sport şi recreere. Pe maluri sunt amenajate piste de biciclete și alei pentru plimbare şi alergare.

Iulius Town

Este un adevărat orăşel în centrul oraşului, una din principalele atracţii pentru afaceri, cumpărături și divertisment din vestul ţării. Construit după un concept urbanistic modern, ansamblul de clădiri găzduieşte sute de magazine pentru cumpărături, cu branduri naţionale şi internaţionale, restaurante și cafenelele, centre de fitness, cinematografe, dar şi spaţii pentru birouri şi săli ultramoderne de conferințe.

Peisajul include şi cel mai mare parc suspendat din Romania, Iulius Garden, acoperit cu o vegetaţie luxuriantă, amenajat cu oglinzi de apă şi fântâni arteziene.

Muzeele Timişoarei

Fie că vizitaţi Muzeul de Artă, cu lucrări de artă românească şi europeană, Memorialul Revoluţiei din Decembrie 1989, ce prezintă poze şi filme, realizate în timpul Revoluţiei din 1989, sau Muzeul Satului, unicul muzeu în aer liber din partea de vest a ţării, Muzeul Naţional al Banatului cu expoziţii din trecutul Timişoarei şi al Banatului sau Muzeul Popa’s, al celui mai rapid caricaturist din lume, Muzeul Consumatorului Comunist, cu obiecte din România, din perioada anilor ’80, Muzeul Catedralei Mitopolitane, cu obiecte de artă religioasă, sau alte colecţii si galerii de artă contemporană, Timişoara are cu ce să vă încânte privirile, completând imaginea unui oraş cosmopolit și plin de diversitate.

Domul romano-catolic

După mai bine de 700 de ani, în 1733 reședința episcopilor romano-catolici a fost mutată de la Cenad la Timișoara, unde prima catedrală a devenit biserica călugărilor iezuiți. Planul domului actual a fost realizat în stil baroc la Viena, sub îndrumarea arhitectului Josef Emanuel Fischer von Erlach, după alte păreri chiar de Johann Jakob Schelblauer, consilierul tehnic al orașului Viena.

Piatra de temelie a fost depusă în 1736 și lucrările au început în 1738. Din cauza terenului mlăștinos, catedrala a fost construită pe piloni de lemn. Are o lungime de 55 m, lățimea este de 22 m, înălțimea navei 16,90 m, iar a turnurilor 35,5 m. Primele clopote au fost turnate în 1763, orologiul a fost montat în 1764. Lucrările au fost terminate în 1774.

Prin decretul împărătesei Maria Tereza, domul a fost ridicat la rangul de primă biserică a Timișoarei, în 1756. În perioada 1788-1790, pe timpul luptelor între otomani și austrieci, a devenit depozit de sare. În asediul din 1849 edificiul a fost grav avariat. Între pereții lui se păstrează o lucrare a pictorului Michelangelo Unterberger, Sf. Gheorghe călare, luptând cu balaurul (1754). El a pictat și altarele Stephansdomului din Viena. Domul are 6 altare laterale realizate de pictorului german Johann Adam Schöpf.

În semn de recunoștință, pentru sprijinul acordat, cele 2 statui mari de la altarul principal îi reprezintă pe sfinții patroni de nume Carol al VI-lea și Maria Tereza. Prima orgă barocă a fost construită în 1767 de vienezul Paul Hanke, iar cea actuală la Timișoara în 1908.

Catedrala Ortodoxă Mitropolitană

Este una din clădirile simbol ale oraşului. A fost construită între anii 1936-1946. Stilul său arhitectural combină armonios elemente de arhitectură veche românească moldovenească.

Are 11 turnuri, acoperite cu ţiglă colorată smălţuită şi o înălţime de 83 m, fiind una dintre cele mai mari biserici din România. În subsolul catedralei poate fi vizitat un muzeu, ce prezintă o bogată colecţie de obiecte de artă religioasă.

Palatul Baroc

Palatul Baroc datează din secolul al XVIII-lea. Este una dintre clădirile cele mai frumoase ale Timişoarei, ce îmbogăţeşte preţiosul patrimoniu arhitectural al oraşului.

La mijlocul sec. al XVIII-lea a fost amenajat ca reşedinţă pentru guvernatorul civil al Banatului. În marea sală de onoare, Sala Barocă, în 1846 a concertat Franz Liszt. Din 1984 găzduieşte Muzeul de Artă.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.